Stora företag gör om heltidstjänster till deltid
Både Ahrbom och partner och Wingårdhs tar nu till hyvling istället för att säga upp. De flesta anställda berörs.
– När det stod klart att vi skulle bli av med jobben och anställas på 60 procent blev folk ganska chockade, säger Vanessa Flavet i fackklubben på Ahrbom och partner.
När ledningen på Ahrbom och partner i slutet av året berättade om planerna på att varsla ett tiotal tjänster, kom förslaget om hyvling upp från medarbetarhåll. För att få en bild av hur alla på företaget kände genomfördes en enkät kring frågan om hyvling. Alla uppmanades att läsa på för att själva kunna skapa sig en uppfattning.
– Vi som arbetsgivare ville inte stå för den informationen. Risken skulle vara att vi vinklade den eller att det uppfattades så. Vi kunde ju säga fel också. Var och en fick ta sitt ansvar för att sätta sig in i frågan – det tyckte vi var viktigt, säger Pär Ahlbom, delägare.
I enkäten var det en övervägande positiv inställning till hyvling som alternativ till uppsägningar, så det hela förhandlades fram under närvaro av Sveriges Arkitekter och Sveriges Ingenjörer. Man landade i en turordningslista och en hyvlingsgrad på 40 procent för alla anställda förutom projektansvariga.
– Vi lutade oss mot en arbetsmiljöanalys och en riskanalys. Tidigare vid arbetsbrist har det blivit en ökad arbetsbörda på projektansvariga. Det är också de som står för mycket av införsäljning så att vi kan få nya uppdrag, säger Pär Ahlbom.
I samband med förhandlingen stoppades också allt distansarbete. Den sociala arbetsmiljön blir bättre för gruppen om alla jobbar på kontoret, resonerade man, liksom att det blir lättare att identifiera om någon har för mycket på sitt bord. Man enades också om att de 60 procenten skulle fördelas på måndag till torsdag, sex timmar per dag.
Tanken var att de nya tjänsterna och arbetstiderna skulle införas den 1 februari. Men läget har förändrats efter att kontoret fått in uppdrag. Därför är den nya linjen att skjuta hyvlingen på framtiden ett par månader för att då göra en ny utvärdering. Exakt hur detta kan lösas rent formellt återstår att se. Men för Pär Ahlbom är det viktiga i detta att de kanske aldrig behöver genomföra hyvlingen.
– Anledningen att vi tog den här vägen är att vi tror på företaget och att vi verkligen vill ha kvar alla våra anställda, säger han.
Vanessa Flavet är med i den lokala fackklubbens styrelse på Ahrbom och partner. Hon berättar att de flesta till en början var väldigt positiva till hyvlingen. Under resans gång har det dock uppstått en hel del oro.
En del trodde nog att det skulle vara lite som när vi var permitterade under pandemin. När det stod klart att vi skulle bli av med jobben och anställas på 60 procent blev folk ganska chockade.
– Alla hade inte riktigt koll och en del trodde nog att det skulle vara lite som när vi var permitterade under pandemin. När det stod klart att vi skulle bli av med jobben och anställas på 60 procent blev folk ganska chockade. Visst kan vi få a-kassa, men då måste vi aktivt söka heltidsjobb.
Vanessa Flavet är dock nöjd med att klubben lyckades förhandla fram ett antal saker. Företaget står för full tjänstepension till alla anställda även när de nya tjänsterna på 60 procent införs. Och under semestern, då man inte har rätt till a-kassa, står företaget för hälften av den uteblivna ersättningen från a-kassa och inkomstförsäkring.
Hur tänker du om hela situationen?
– Jag tror att det hade varit enklare med vanliga uppsägningar. Det här kan vara en bra idé, men bara om alla blir återanställda inom ett år. Annars sitter vi i en betydligt sämre sits då än vi gör nu. Då kommer inkomstförsäkringen vara slut och blir man arbetslös helt då, har man också en lägre a-kassa. Jag hoppas att det löser sig, säger Vanessa Flavet.
Wingårdhs är ännu ett av de större kontoren som nu genomför hyvling. Alla cirka 120 anställda förutom några få, har fått gå ner till 80-procentiga tjänster.
– Vi har en viss summa pengar att lägga på lönekostnad och har varit tvungna att skära ner. Det här är ett sätt att göra det utan att säga upp fler anställda än vi redan har gjort. Som jag har uppfattat det har det tagits emot bra och ses som solidariskt. 2024 blir ett tufft år, men vi hoppas naturligtvis att kunna anställa alla på heltid igen när det vänder, säger Gert Wingårdh.
Som jag har uppfattat det har det tagits emot bra och ses som solidariskt.
Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter, konstaterar att hyvlingarna är ett nytt fenomen i branschen.
– Det här har vi knappt sett tidigare och jag skulle tro att det också är en följd av nya Las-reglerna. Det blev en våg av den typen av förhandlingar i slutet av 2023 och det är framför allt större kontor som har gått den här vägen, säger han.
En av hans farhågor är att det finns risk för att de anställda förväntas göra ungefär samma jobb som tidigare, trots att tjänsten har minskats.
Hur ser Sveriges Arkitekter på hyvling kontra uppsägning?
– Det är svårt att säga att det ena är sämre än det andra, tycker jag. Det kan upplevas som en rättvis lösning på så sätt att det blir lika för alla. Ett scenario som skulle kännas väldigt tufft är om någon arbetsgivare först hyvlar och sedan säger upp. Men om företaget verkligen tänker sig att de återgår till heltid är hyvling kanske en bra lösning.