Gå till innehållet

Stirling-priset till Londons nya transportnätverk

Arkitekterna bakom Elizabeth Line i London har mottagit årets Stirling-pris. "En portal till framtiden", säger prisjuryns ordförande om projektet.

Ett team bestående av Grimshaw, Maynard, Equation och Atkins réalis har mottagit brittiska arkitektorganisationen Ribas Stirling prize 2024 för bästa arkitektur. Priset ges för Elizabeth Line, Londons nya transportnätverk som går från Reading och Heathrow till Essex och sydöstra London och är uppkallad för att hedra drottning Elizabeth II.

– Att gå ner i det kolossala nätverket av tunnlar känns som att gå in i en portal till framtiden. Det här är den digitala tidsålderns arkitektur, säger Muyiwa Oki, ordförande för både Riba och Stirling prize-juryn, i ett pressmeddelande.

För att bygga det nya transportnätverket gjordes de största arkeologiska utgrävningarna hittills i Storbritanniens historia. Nätverket löper genom århundraden av tidigare orörd historia under London och avslöjade bland annat ett Tudor-bowlingklot och 55 miljoner år gamla mammutrester. Sex miljoner ton jord grävdes ut för att skapa utrymme för nätverkets tunnlar, jord som sen använts för att skapa ett naturreservat i Essex.

Utformningen i transportnätverket är gjord med krökta, flytande linjer som vägleder passagerarna runt hörn, ner i tunnlar och ut på breda plattformar. Belysningen växlar mellan varma och kalla toner för att framhäva olika nivåer och även material och färger hjälper passagerare att navigera i nätverket.

Riba Stirling prize har delats ut sedan 1996 av Royal institute of British architects, ett globalt professionellt medlemsorgan. Priset ges till arkitekten för det projekt som anses vara årets viktigaste för utvecklingen av arkitektur och den byggda miljön.

Mer att läsa