Stadsdelshus inreds med återbruk i stor skala
6 200 kvadratmeter rumsyta ska fyllas med återvunna möbler och material. Inredningsarkitekterna bakom Selma stadsdelshus utvecklar nya arbetssätt för att jobba med återbruk och redesign i stora projekt.
– En så hög återbruksgrad på en så stor yta är unikt, jag tror ingen har genomfört något liknande tidigare, säger Kristofer Jonsson, inredningsarkitekt på White som tillsammans med kollegan Annie Leonsson ansvarar för projektet.
Selma stad kallas omvandlingen kring Selma Lagerlöfs torg i Göteborg. Satsningen innehåller nya bostäder, stadsgata, galleria och idrottshall. Torget som ursprungligen anlades 1971 är själva hjärtat i projektet med välkomnande parkstråk och ett stort stadsdelshus öppet för alla.
Selma stadsdelshus med rum för kultur har kommit halvvägs. Om ungefär ett år ska en mängd olika verksamheter flytta in – bland annat stadsdelskontor, bibliotek, kulturskola, daglig verksamhet och fritidsgård.
– Alla dessa funktioner, förutom kontoret, ska samutnyttja lokalerna. Tanken är att flexrummen möbleras om efter aktivitet. Ena stunden teaterrepetition, i nästa möte för politikerna, säger Annie Leonsson.
Målet är att komma så nära hundra procent återbruk som möjligt. Grunden är möbler som redan idag finns inom stadsdelen, och som fortfarande är i bruk på sammanlagt sex olika ställen. De kompletteras med nyinköpt begagnat och re-design som byggs efter egna ritningar.
– Just nu letar vi skivmaterial till bänkar, bord och förvaring. Högtryckslaminat, bokfanér och plywoodskivor. Varje möbel ska bestå av flera olika material, säger Kristofer Jonsson.
Återbrukskonceptet innebär ett annat förhållningssätt till både produkter och arbetsprocess. Inredningsarkitekterna lägger fler timmar och är med hela vägen. Inom projektet testas också en ny modell för att hantera återbruksmaterialet.
– Stadsdelen har upphandlat en snickerifirma som både äger, förvarar och bygger re-designen åt oss. Det är ett helt nytt sätt att arbeta även för dem, säger Annie Leonsson.
En mer komplicerad logistik förutsätter noggrann planering och dialog med många olika personer. Det gäller till exempel hundratalet arbetsbord som så småningom ska flytta in i huset. Borden används fram till dagar innan inflyttning – och de är för stora.
– Bordskivorna måste kapas och monteras i omgångar. När de som jobbar på arbetsplatsen kommer tillbaka från lunch har ett tiotal bordsskivor bytts ut, säger Kristoffer Jonsson.
Arkitekter på White har ritat byggnaden och det ger inredningsteamet kontroll över helheten, från programskiss till färdigt hus.
– Eftersom gestaltningen är så tydlig och härligt rå kan mycket hända i inredningen, huset tillåter att färger, stilar och material blandas. Vi anpassar konceptet efter de produkter vi hittar. Det blir ett mischmasch, men med en röd tråd.