Carl Bäckstrand på plats på COP26: Städer och byggande har fått större utrymme
Under klimatmötet COP26 som nu går in på sin andra vecka arrangeras många seminarier om byggande och planering.
– Arkitekturens roll för omställningen blir alltmer uppmärksammad, säger arkitekten Carl Bäckstrand på plats i Glasgow.
På årets klimatmöte har stadsutveckling och byggande fått egna dagar och programpunkter i flera av paviljongerna. Diskussionerna handlar bland annat om nödvändigheten för byggindustrin att utvecklas i riktning mot klimatmålen och om städers anpassning till klimatförändringar.
– Utvecklingen av städer och byggande har fått betydligt större utrymme på COP26 än på de tidigare klimatmöten jag har besökt, säger Carl Bäckstrand.
Själv deltog han som enda arkitekt i en paneldebatt i den nordiska paviljongen om hur större företag ser affärsnyttan i hållbarhetsarbete.
– Vi var eniga om att framtidens affärer ligger i verksamheter som bidrar till att minska den globala uppvärmningen. De företag som inte gör det kommer inte längre vara relevanta. Kunderna efterfrågar det men också medarbetarna, säger han.
Förutom det egna framträdandet besöker Carl Bäckstrand under klimatmötet många seminarier och debatter som åhörare. Han bokar också in möten och samtal med andra besökare. Några frågor tycker han framträder särskilt tydligt, bland annat rättvisefrågor kopplade till klimatarbetet, att samarbeta över nationsgränser och hur finansieringssystemen alltmer stödjer hållbara företag och lösningar.
– Det är tydligt att fondbolagen inte kommer att vilja investera i företag som inte arbetar hållbart och det påverkar arkitekternas projekt. En viktig och vanlig fråga är också vad som behövs för att industrin ska ställa om, om marknaden kommer att lösa det här själv eller om det behövs regelverk likt EUs taxonomi och utsläppshandel som puffar utvecklingen vidare i rätt riktning.
Carl Bäckstrand har också sett en tydlig betoning på att klimatfrågorna hänger tätt samman med frågor om livskvalitet i stadsutvecklingen och det är insikter han tar med sig både till ACE och till White.
– Samtidigt som vi bygger klimatsmart behöver vi skapa städer med tillgång till natur, biodiversitet och hälsa. Det kräver ett interdisciplinärt samarbete som går i linje med det europeiska initiativet New European Bauhaus där stora satsningar nu görs på att bygga klimatsmarta och socialt hållbara samhällen.
Under klimatmötet har han också träffat representanter för den internationella arkitektorganisationen UIA för att den europeiska organisationen ACE ska stärka sina samarbeten globalt.
– Men det viktigaste är nu att nå ut med kunskapen utanför våra egna kretsar. Målet 1,5 grader är det ingen som ifrågasätter men den stora frågan nu är hur vi ska nå det. Arkitekturens roll för omställningen blir alltmer uppmärksammad.