Gå till innehållet

Simulering ska ge tidig koll på klimatavtrycket

Love Berger-Vieweg har blivit anställd som simuleringsingenjör på Kanozi arkitekter.
– Det handlar om att kvantitativt mäta byggnadernas klimatprestanda i och under designprocessen, säger han.

Love Berger-Vieweg ska hjälpa arkitektkontoret att bli bättre på att rita hållbara projekt och minska koldioxidutsläppen.

– I designprocessen sätts de största ramarna för projekten. Genom att beräkna vår miljödata får vi fram summan av projektens koldioxidavtryck och då kan vi ställa designval mot varandra och se vad som påverkar koldioxidutsläppen mest, förklarar Love Berger-Vieweg.

Kommer det att synas på företagets byggnader framöver att man jobbat med dina simuleringar?

– Det hoppas jag! Det kommer förhoppningsvis bli mer trä och klimatsmarta material och det kommer säkert att synas i hur man till exempel placerar sina fönster. Kontoret kommer troligen att utveckla nya estetiska koncept, nya egna, hållbara uttryck.

Men när alla har tillgång till samma miljödata, finns det inte risk för att alla kommer fram till samma sak och det blir en likriktning i den hållbara arkitekturen?

– Vissa är rädda för att man bara ska stoppa in en massa miljödata och trycka på en knapp för att få ut den optimala byggnaden men det är verkligen inte meningen. Miljödatat blir ett bra diskussionsunderlag, en ny vinkel att arbeta med, ett par extra glasögon. Jag tror inte att det är större risk med det än för andra ramar vi har att förhålla oss till i byggandet.

Hur vanlig är din kompetens på svenska arkitektkontor?

– Jag har inte den överblicken men upplever inte att det är så vanligt. Kanozi är modiga som satsar på min kompetens. I Danmark där jag jobbat tidigare vet jag att det är vanligare att ingenjörer med hållbarhetsfokus är med och informerar koncepten tidigt. Samtidigt är det inte meningen att utesluta ingenjörerna senare i projekteringen. Vi siktar på det vi kan göra tidigt. Det blir inte överdrivet tekniskt utan det som har med formen att göra.

 

Exempel på miljödata i simulering av klimatavtryck och inneklimat:

  • Dagsljus
  • Livscykelanalys (LCA)
  • Klimatskalets genomsnittliga U-värde
  • Vindanalys
  • Komfortindex
  • Soltimmar

Mer att läsa