Sandi Hilal talar på Arkitekturdagen i Malmö
Arkitekten och konstnären Sandi Hilal är en av talarna under Arkitekturdagen i Malmö den 5 september.
För sjätte gången arrangeras Arkitekturdagen i Malmö, i år i samarbete mellan Form design center och Sveriges Arkitekter. På scenen står ett stort antal arkitekter, konstnärer, samhällsplanerare och forskare, som bjudits in för att de på olika sätt utmanar gränser och föreställningar inom arkitektur.
En av dem är arkitekten och konstnären Sandi Hilal som leder ett samtal om vilken roll hemmiljön spelar för hur vi lever i de offentliga rummen och hur vi kan skapa mer inkluderande platser. För 16 år sen grundade hon ett arkitektur- och konstkollektiv tillsammans med arkitekterna Alessandro Petti och Eyal Weizman. Kollektivet DAAR, Decolonizing architecture art research, fick i våras Guldlejonet på Venedigbiennalen för långvarigt engagemang inom arkitektur och avkolonisering i Palestina och Europa.
Under Arkitekturdagen deltar också den slovenska arkitekten Luka Murovec från arkitekturkollektivet Raumlabor i Berlin som berättar om kollektivets arbete med att undersöka vad arkitektur kan bidra till. Under en annan programpunkt berättar han om sitt arbete som designkoordinator för hamnbadet i Frihamnen i Göteborg.
Ett samtal kring utställningen Noisy neighbours som visas på Form design center leds av skaparna av den Malmö-baserade tankesmedjan CSAM, som består av arkitekten Åsa Bjerndell, planarkitekten Karl Landi och ekonomen Victoria Percovich Gutierrez.
Under Arkitekturdagen ges också spaningar från arkitekturåret 2023, om Skåne som nod för gestaltad livsmiljö och om Malmökommissionens arbete med politiken för gestaltad livsmiljö. Andra ämnen på schemat är transformation, återbruk och rivningar, klimatutmaningar och vad ett samtida manifest om arkitektur kan vara. Dessutom presenteras de tio principer, de så kallade ”The Copenhagen Lessons”, som sattes på pränt under UIA:s världskongress i Köpenhamn i somras.
Arkitekturdagen i Malmö är i år en del av satsningen Malmö in the making. Eventet skapades 2018 för att utveckla mötesplatsen i Malmö och Skåne med syfte att stärka diskussionen om ämnet arkitektur.