Så bemöter du härskartekniker
Att utsättas för härskartekniker är ett fenomen som lyfts fram i metoo-rörelsen. Här berättar Rebecka Bohlin, som tillsammans med Sara Berg skrivit boken Fem härskartekniker: femtio motståndsstrategier, om hur du kan hantera dem på jobbet.
1) Osynliggörande: När du lägger fram dina idéer på mötet tittar kollegan på mobilen och du får ingen respons när du ställer frågor. Kan även handla om att någon annan tar åt sig äran för ditt förslag eller dina idéer.
Åtgärd: Hanteras genom synliggörande. Om du ser att kollegan blir ignorerad: påpeka det. Kartlägg vilka som får synas utåt, vilka som får statusuppdrag, och vilkas idéer som inte uppmärksammas.
2) Förlöjligande: Det du säger vänds mot dig genom ett skämt eller stereotypa generaliseringar. Fokus flyttas från ditt förslag till något irrelevant, till exempel ditt utseende.
Åtgärd: Fråga ”vad sa du nu?” eller ”vad är det som är så roligt?”. Att kort säga ifrån räcker långt. Försök återföra fokus till sakfrågan. Om det känns svårt, öva med en kollega eller kompis.
3) Undanhållande av information: Alla andra på mötet har fått viktig information på mail flera dagar innan, men inte du. Eller är en viss grupp med i en facebookchatt där viktiga frågor diskuteras utan att du har tillträde dit?
Åtgärd: Här är det viktigt att aktivt ifrågasätta, påtala för de inblandade att du känner dig förbisedd. Det kan vara så att det är en omedveten exkludering. Tänk också över hur du själv gör, om en privat chatt mellan kollegor börjar handla om frågor som berör fler på kontoret: flytta chatten till ett forum där alla kan vara med.
4) Dubbel bestraffning: Vad du än gör duger det inte, det finns inget sätt att göra rätt utan ditt arbete tolkas alltid negativt.
Åtgärd: Gör en egen bedömning av situationen och tänk efter, är det här kritik som jag behöver lyssna på? Om du inte tycker det, säg till personen som utsätter dig eller prata med en kollega eller chef. Testa att antingen be om en ursäkt eller påtala behovet för en förändring i organisationen för chefen.
5) Påförande av skuld och skam: Om du säger ifrån mot härskartekniker eller andra saker vänds fokus tillbaka mot dig. ”Har du ingen humor” eller ”du överreagerar”. Det kan även handla om att du klandras för att ha gjort ett dåligt jobb när du inte haft resurserna att göra det bra.
Åtgärd: Det är vanligt att den som säger ifrån utsätts för påförande av skuld och skam. Tänk igenom vad som kan hända och formulera rimliga krav på dig själv och andra. Försök att lägga skulden där den hör hemma. Vem är ansvarig för det som har hänt?
Fakta: Härskartekniker
Begreppet myntades av den norska filosofen Ingjald Nissen för att förstå nazisternas maktövertagande, men blev känt först i slutat på 1960-talet. Då upptäckte Berit Ås, professor i psykologi och sedermera Norges första kvinnliga partiledare, att män använde olika tekniker för att få kvinnor att tystna. Det var hon som namngav de fem härskarteknikerna.