Gå till innehållet

Rivningshus i Södertälje i bok och utställning

Byggnader i Södertälje uthamn, varav flera är planerade att rivas, står i fokus i den pågående utställningen Banale på Södertälje konsthall och en ny bok med titeln Banal buildings.

Arkitekten Stellan Gulde, som står bakom utställningen och boken, belyser det han kallar banala eller oansenliga byggnader. Han vill också belysa konsekvenserna av en oansvarig byggnadskultur och försummelse.

Platsen för hans fallstudie är Södertälje uthamn, en plats som förändrats från att vara en kurort för stockholmare till en industriort och nu står inför en ny omvandling. Idag står hamnmagasin och lagerlokaler tomma och inväntar rivning för att göra rum åt bostäder.

Utställningen består av modeller av byggnader i Södertälje uthamn, varav flera är planerade att rivas, samt av alternativa visioner.  I ett rum kan besökarna läsa om stadsbyggnadsprocesser i Södertälje och hur medborgarengagemang kan förändra byggnaders framtid, från rivning till bevarande. Allt material i utställningen har hittats i det hus som utställningen befinner sig i, Lunagallerian, en byggnad som snart ska rivas.

I utställningen visas också utdrag ur boken och fallstudien av byggnaderna i Södertälje uthamn. I arbetet med utställningen medverkar även Nicholas Niemen, Studio Stök, Jelena Obradovic, Anna Ridder, Mikael Svensson, Rachel Wu och Anna Zander. Utställningen finns att se på Södertälje konsthall till den 9 november.

Mer att läsa