Regeringen vill göra det billigare att gå med i facket
Efter budgetförhandlingar mellan regeringen och Vänsterpartiet läggs ett förslag som ska göra det möjligt att dra av fackföreningsavgiften på skatten. En medlem i Sveriges Arkitekter skulle spara 900 kronor om året om förslaget blir verklighet.
Det var vänsterledaren Jonas Sjöstedt som på en pressträff offentliggjorde förslaget som beräknas kosta 2,7 miljarder kronor årligen och som syftar till att få fler att gå med i facket.
– Vi hoppas och tror att fler kommer att organisera sig. Det kostar mycket pengar men vi tycker det är en viktig rättvisereform, säger Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.
Fram till 2007 fanns en skattereduktion på fackavgiften, men den borgerliga regeringen tog då bort den. Och från borgerligt håll kvarstår kritiken mot att subventionera fackavgiften.
– Jag tycker det är en olycklig prioritering. Man skulle kunna lägga de här pengarna på att sänka skatten för småföretag, stärka upp ungdomspsykiatrin, eller att få fler lärare, säger Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, till Sveriges Radio.
Sedan 2007 har andelen av arbetskraften som är med i facket minskat. Det gäller dock inte för Sveriges Arkitekter, där medlemsantalet stadigt har ökat sedan 2002.
Enligt regeringens förslag kommer en medlem i facket att få en skattereduktion på 25 procent av medlemsavgiften, förutsatt att avgiften är minst 400 kronor per år. Reduktionen gäller bara fackliga avgifter, och inte a-kassan.
En fullbetalande medlem i Sveriges Arkitekter betalar 300 kronor i månaden för medlemskapet. Med en skattereduktion på 25 procent sparar en medlem alltså 75 kronor i månaden, eller 900 kronor om året.
– Jag är positiv till förslaget, eftersom det gör det billigare för våra medlemmar att vara just medlemmar. Jag tror också på den svenska modellen, som kräver hög anslutningsgrad för att fungera, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.
Regeringens avsikt är att förslaget ska träda i kraft 1 juli 2018. För att det ska ske måste förslaget röstas igenom i riksdagen.