Poesi på internationellt seminarium för landskapsarkitektur
I dag samlas drygt 400 personer på Oyster, seminariet som vartannat år belyser internationell landskapsarkitektur. Årets tema är Urban poetry.
– Stadsplanering för folkhälsa handlar inte bara om cykelbanor. Vi är ute efter poesin som ger själslig hälsovård och mental återhämtning, säger Håkan Johnsson i arrangörsgruppen.
Seminariet Oyster har arrangerats sedan 1990-talet. Det som började som en tillställning för ett 30-tal personer är idag ett vartannat år återkommande arrangemang med uppemot 500 deltagare. Håkan Johnsson, till vardags delägare på Topia landskapsarkitekter, har varit med från början.
– Jag fick i uppdrag av dåvarande LAR (Landskapsarkitekternas riksförbund) att starta en utbildningskommitté. Jag samlade en grupp landskapsarkitekter och vi kom fram till att vi ville göra något kul med internationell prägel. Vi ville öppna vår svenska ankdamm och bjöd in våra idoler från utlandet för att göra svensk landskapsarkitektur mer progressiv, berättar han.
Även om prägeln på svensk landskapsarkitektur är betydligt mer internationell idag, är principerna för seminariet är desamma.
– Det är internationellt och roligt och rent ekonomiskt ska det vara ett nollsummespel. Vi drar inte in några pengar till Sveriges Arkitekter utan allt överskott går till att göra dagen så bra och rolig som möjligt, med föreläsningar, underhållning, middag och fest, säger Håkan Johnsson.
Årets talare är Cornelia Konrads från Tyskland, Eric Frijters från Nederländerna, Bas Smets från Beligen och Catherine Mosbach från Frankrike. Talar gör också en representant för arbetet med hälsosamma städer inom världshälsoorganisationen WHO.
– Det finns ingen huvudtalare, de kompletterar varandra. Det är kombinationen av talare som blir höjdpunkten, säger Håkan Johnsson.
Årets Oyster äger rum på Färgfabriken i Stockholm.