Peter Eriksson tar med sig bostadsfrågorna utomlands
Han fortsätter i regeringen, dock inte som bostadsminister.
I stället blir han biståndsminister, men ser flera saker han tar med sig från sitt tidigare uppdrag.
– Det finns definitivt en bostadsaspekt på biståndet, säger Peter Eriksson (MP).
Peter Eriksson blev bostadsminister 2016, efter att Mehmet Kaplan tvingats avgå, och fick alltså bara två år på posten. För kort tid, enligt honom själv.
– Det tar ofta längre tid än två år att få färdigt processer. Men det betyder också att det finns mycket som vi inte hann göra färdigt som jag hoppas att den nya bostadsministern kan ta hand om på ett bra sätt, säger Peter Eriksson.
Han är, trots den relativt korta tiden på ministerposten, nöjd med vad han lyckades åstadkomma.
– Jag är väldigt stolt över det vi gjorde. Vi fick fram en ny arkitekturpolitik, gjorde en rad satsningar för att få fram bostäder för vanliga människor genom investeringsstödet, och en hel del satsningar på digitaliseringar och förenklingar, säger Peter Eriksson.
Med den nya regeringsbildningen flyttas posten som bostadsminister från närings- till finansdepartementet. En bra lösning, enligt den före detta bostadsministern.
– Att vara ansvarig för bostadsfrågorna men inte ha finansfrågorna och skatterna, det var inte så enkelt. En annan fördel med den nya konstruktionen är att ansvarsfördelningen blir tydligare och bättre.
Hade du velat fortsätta som bostadsminister?
– Det hade varit jätteroligt, men mitt nya uppdrag är minst lika intressant.
Peter Erikssons nya ministerpost blir alltså som biståndsminister på utrikesdepartementet. Och han tar med sig flera lärdomar från bostadspolitiken till arbetet med biståndet.
– Det finns definitivt en bostadsaspekt på biståndet, titta bara på urbaniseringen i världen. Den ställer stora krav på stadsmiljön och hur man planerar samhällen. Så jag har absolut med mig en hel del erfarenheter från tiden som bostadsminister, säger han.