Nytt steg i arbetet med miljöcertifiering av interiörer
Ett projekt för att ta fram en miljöcertifiering av interiörer och ett verktyg för att upphandla hållbara projekt har beviljats 5,6 miljoner kronor från Vinnova.
– Det ska kunna hjälpa både kunden och inredningsarkitekten att se miljökonsekvensen av olika val, säger inredningsarkitekten och koordinatorn Kristin Östberg.
Det finns idag ett flertal olika miljöcertifieringar för byggnader. Däremot saknas motsvarande för interiörer, som står för en stor klimatpåverkan eftersom inredningen i en fastighet ofta byts ut, minst vart tionde år. Det är bakgrunden till samverkansprojektet Hållbar interiör som initierades 2019. I oktober samma år fick en projektgrupp ledd av inredningsarkitektföretaget Indicum en halv miljon kronor från innovationsmyndigheten Vinnova inom programmetUtmaningsdriven innovation, UDI, för att i ett första steg undersöka potentialen för en certifiering. En utvidgad projektgrupp har nu tilldelats drygt 5,6 miljoner kronor för att ta projektet vidare till steg 2. Vinnova motiverar tilldelningen med att: ”Ansökan adresserar en relevant samhällsutmaning i form av samhällsbyggnadsbranschens miljöpåverkan.”
I detta steg ska gruppen utarbeta en certifiering som ger en hyresgäst en måttstock på interiörens totala miljöpåverkan. Gruppen ska också ta fram ett verktyg som stödjer certifieringsprocessen och som visar hur miljövänligt ett inredningsförslag är samt hjälper till att handla upp inredning, till exempel vid en lokalflytt.
– Trots att det finns stora miljövinster att göra både gällande utsläpp av koldioxid och alstring av avfall genom att återbruka möbler och inredningsprodukter så finns ännu ingen möjlighet att miljömärka en interiör med återbrukad inredning, säger Kristin Östberg som är inredningsarkitekt och vd på Indicum.
Hon anser att bristen på tillgång till relevant information om interiörers miljöpåverkan gör det svårt för en verksamhet att göra hållbara val. Inte heller inredningsarkitekten och upphandlaren som vägleder en hyresgäst i ett inredningsprojekt har några speciella riktlinjer att förhålla sig till för att fatta rätta och medvetna miljöval.
– Det ska kunna hjälpa både kunden och inredningsarkitekten att se miljökonsekvensen av olika val, säger Kristin Östberg.
Indicum som koordinator beräknar att lägga en heltidsresurs på projektet, fördelat på tre personer under en period på mellan ett och ett halvt och två år. De ska under den tiden undersöka potentialen i en certifiering för interiörer, ta fram ett verktyg som kan användas för förfrågningsunderlag och vid upphandlingar av inredningar och ta fram affärsmodeller för dessa båda delar.
– Verktyget ska kunna visa på en interiörs totala miljöpåverkan. Till en början kommer det innebära all lös inredning, som möbler, textilier och belysning, men i ett senare skede kan också ytskikt inbegripas, säger Kristin Östberg.
Att kunna återbruka interiörer blir en viktig faktor att mäta med certifieringsverktyget. Två av aktörerna i projektgruppen, RP och Rekomo arbetar redan med cirkulering av möbler och annan inredning och den här delen av branschen växer enligt Kristin Östberg.
– Jag tror att projektet kommer bidra till att öka värdet på interiörer och att mer kommer att cirkuleras, säger Kristin Östberg.
Projektparter för Hållbar interiör steg 2
Indicum inredningsarkitekter, Tengbom arkitekter, Malmö stad, Västra Götalandsregionen, JLL Sweden, Tenant&Partner, Sweden Green Building Council, IVL, Svanen, Recycling partner, Rekomo, Sajkla, Trä- och Möbelföretagen, Flokk, Stolab,Lundbergs Möbler, Ogeborg, Voidmark och IDC.