Nya generaldirektören: Upphandling största utmaningen
Fastighetsverkets nya generaldirektör Ingrid Eiken Holmgren vill ständigt förkovra personalen för att leva upp till den statliga förebildligheten.
– Det känns som en självklarhet att vi genomsyras av hållbarhetstänket. Dels genom förvaltningen av kulturhistoriska byggnader och miljöer, men också i större projekt.
Det säger Ingrid Eiken Holmgren som sedan i februari är generaldirektör för Statens fastighetsverk.
Rollen att som statlig fastighetsägare agera förebildligt när det gäller arkitektur har aktualiserats i och med de nya målen för den statliga arkitekturpolitiken som riksdagen ska besluta om i vår. Enligt Ingrid Eiken Holmgren är det framförallt i upphandlingarna som förebildligheten och hållbarhetstänket kommer till uttryck.
– Det krävs en oerhörd professionalitet i upphandlingsförfarandet – det är där vi skapar förutsättningar för att uppnå målen, säger hon.
Samtidigt säger hon att upphandlingarna är en utmaning och betonar vikten av kompetent personal.
– För att behålla spetskompetensen gäller det att hela tiden förkovra personalen. Men det är också viktigt att ha en levande internkultur med samtal där vi möts. Och att fylla på med energi och inflöde utifrån. Vi samverkar bland annat med andra statliga myndigheter och har nätverk för arkitekter, säger Ingrid Eiken Holmgren.
Statens fastighetsverk förvaltar två miljoner kvadratmeter byggnader och en sjundedel av Sveriges yta. Aktuella projekt är till exempel renoveringen av Nationalmuseum, den stora ombyggnationen av departementen i Klarakvarteren liksom flera mindre slott, ambassader, kommersiella fastigheter samt skogar och fjäll.
– Även om de stora projekten är mest omskrivna är de små och lokala lika viktiga, säger Ingrid Eiken Holmgren.