Ny studie manifesterar kulturens kraft i ytterstaden
Karin Lekberg på Landskapslaget är projektledare för studien Kulturkraft i det offentliga rummet som lanserar sin slutrapport som "ett manifest för en levande stad".
Vilken är kulturens kraft?
– Musiker, konstnärer, skådespelare och andra kulturutövare och kreatörer har kompetens och resurser att göra våra städer mer attraktiva och bygga relationer och tillit mellan människor. De bidrar till entreprenörskap och innovation. I takt med att fler butiker försvinner från våra centrumanläggningar i ytterstaden borde exempelvis konst, kultur och eget skapande kunna ta mer plats i dessa lokaler.
Kan kulturen ersätta kommersen?
– Det är en förenklad bild. Det går såklart inte ihop ekonomiskt att fastighetsägare börjar hyra ut bara till kulturutövare, som ofta saknar de ekonomiska musklerna att hyra dyra lokaler i A-läge. Vi tror på en blandning av kultur, handel och utbildning. I rapporten visar vi hur samverkan mellan sociala, kulturella och ekonomiska system kan starta nya utvecklingsspiraler som stärker både individer, platser och näringsliv. Om man tittar på handelscentra i dag möter de oss bara som kommersiella varelser. Men vi människor är vidare och bredare än så. Vi måste också mötas som producenter och egna skapare.
Hur kan det bli verklighet?
– I studien har vi utvecklat en verktygslåda med exempel från hela världen, som också presenteras i slutrapporten. En förutsättning är att flera aktörer går ihop, som lokala eldsjälar, aktivister och fastighetsägare. En nyckel är också att kommunerna blir bättre på att säga ”ja” till de initiativ som tas och att man börjar göra! Vår rapport kommer samtidigt som Stockholm klubbat sin nya kulturstrategi i nämnden. Det känns som att det finns fler som drar åt samma håll just nu.