Nu granskas bidragen i arkitekttävlingen Europan
Svenska Europan har packat upp tävlingsförslagen för de svenska tomterna. Deltagande kommuner och juryn kan nu börja studera idéerna om den framtida produktiva staden som är årets tema.
Ovanligt många, sju svenska kommuner, deltar i år med tomter i den europeiska arkitekttävlingen för arkitekter under 40 år, Europan. Bidragen visades upp för kommunerna den 21 augusti.
Domagoj Lovas som är planarkitekt och tf stadsarkitekt i Enköping var på plats.
– I första anblicken finns det många intressanta förslag och flera har svarat på klimatfrågorna som fanns i tävlingsprogrammet. Men juryn har också uppmanat oss att läsa förslagen noga och inte fastna i första intrycket, säger han.
Enköping deltar med handels- och industriområdet Myran som ligger i utkanten av staden, mellan järnvägen och E18. Ett utvecklingsprogram för området togs fram 2016.
– Det finns konkreta önskemål för området men vi behövde en helhetsbild och vill komma ett steg vidare med hjälp av tävlingen, säger Domagoj Lovas.
Han deltog själv i Europan år 2006 och övertygade kommunen att vara med. Varje kommun betalar en miljon kronor för att delta och Domagoj Lovas tycker att det är väl investerade pengar.
– Vi har fått in åtta intressanta förslag och hoppas på ett både visionärt men också genomförbart vinnarbidrag. Exploatörerna i Enköping står på kö, men vi har bett dem vänta på tävlingsresultatet innan de går vidare.
Erik Winquist är ny i svenska Europan-juryn men har tidigare arbetat flera år i sekretariatet. Han möter kommunerna under hela processen och tar in deras synpunkter.
– Eftersom tävlingen betalas av kommunerna är det viktigt att de blir nöjda och att de får ett vinnande förslag som bäst svarar på uppgiften, säger Erik Wingquist.
Totalt har det i årets Europan kommit in förre förslag än vanligt. Sverige deltar med ovanligt många tomter, sju stycken, och det har gett färre bidrag per tomt än tidigare år.
– Överlag är nivån på förslagen för alla tomter i den första läsningen högre än vanligt.
Erik Wingquist ser hur förslagen tydligt kopplar planerna till hållbarhet och produktion som var årets tema och att de också föreslår nya sätt att leva på. Han ser också en tydligare funktionsmässigt blandad stad än den som byggs i Sverige i dag.
– Den blandstad vi ser i tävlingsförslagen är inte bara estetiskt blandad utan mixar olika verksamheter på riktigt, säger Erik Wingquist.
För att vinna tävlingen på vald tomt gäller det att träffa rätt på flera områden, förklarar han.
– Många förslag innehåller generella tankar som fungerar på flera områden, men det är ofta viktigt att ha vissa platsspecifika delar i förslaget, anser han.
Han påpekar också att inte alla verkar tävla för att vinna. Det finns ofta flera förslag som renodlar en idé men som inte är helt realiserbara.
– Europan är också ett tillfälle att släppa kravet på att ”göra rätt”. Det kan också leda till hedersomnämnanden och uppmärksamhet.
Europan
Europan är en europeisk arkitektur- och stadsplaneringstävlingen för arkitekter under 40 år som arrangeras vartannat år sedan 1987. Vid varje tillfälle deltar runt 1000 arkitekter med cirka 300 förslag. I årets omgång, Europan 15, ingår totalt 47 tomter som det står alla tävlande fritt att tävla kring. Årets tema är Den produktiva staden. Alla Sveriges kommuner har bjudits in att delta och Sverige deltar i år med sju tomter i Enköping, Uddevalla, Borås, Täby, Visby, Halmstad och Helsingborg. Deltagande kommuner väljer ut de områden de vill ta fram tävlingsbidrag till. När tävlingen är avgjord är kommunen fri att använda vilka idéer och förslag som man vill av det som har kommit in. Startskottet gick den 18 mars. Vinnande förslag utses i december 2019 och prisutdelningsceremonin hålls i januari 2020.