Gå till innehållet

Nu förverkligas idén om en arkitektur­­triennal i Stockholm

Karolina Keyzer föreslog en arkitekturtriennal redan för flera år sedan, som stadsarkitekt i Stockholm. Nu är hon inbjuden curator och utställningsarkitekt för evenemanget som startar på Färgfabriken.
– Jag vill lyfta arkitekturens kärna, säger hon.

Triennalen som öppnar den 31 augusti har titeln Arkitekturer – Åtta samtida undersökningar. Karolina Keyzers mål har varit att lyfta arkitekturens kärna, egenart och potential att spegla och förbättra samtiden.

– Arkitektur är inte konst, arkitektur är ett ämne i balans mellan teknologi, ekonomi, kultur och konst. Jag vill att vi pratar om vad arkitektur är, inte bara hur den ser ut eller vad den kan göra, säger Karolina Keyzer.

Hon betonar att det inte bara finns ett svar på frågan vad arkitektur är. Därför valde hon att bjuda in åtta arkitekter med olika arbetssätt och perspektiv att ge arkitektoniska svar på våra mest grundläggande behov. I utställningen visar arkitekterna, stora modeller där de undersöker olika begrepp, som kärlek, trygghet, stöd och tillhörighet.

– Modellerna visar åtta olika svar på vad arkitektur är och kan vara. I utställningen bjuds vi in i upplevelsen av arkitektoniska processer. Modellerna ska inte förväxlas med konstverk utan är arkitektur i olika skeden och skalor, säger Karolina Keyzer.

Karolina Keyzer är curator och utställningsarkitekt för den första Arkitekturtriennalen i Stockholm.

Under triennalen, som pågår till den 24 november, ska de utställande arkitekterna berätta om sina arbeten under ett antal seminarier, och visningar planeras för bland annat skolklasser.

– Modellerna kan upplevas av alla åldrar och kräver inga förkunskaper. Det viktiga är mötet med den fysiska modellen och med arkitekturen i sig och att besökarna får uppleva modellerna i relation till varandra i det vackra utställningsrummet säger Karolina Keyzer.

Redan när hon var stadsarkitekt i Stockholm 2010–2016 föreslog hon att Stockholm, Göteborg och Malmö skulle bjuda in till en rullande triennal om arkitektur. Då var det bara Göteborg som genomförde idén i form av en stadstriennal vart tredje år, den första 2015. Karolina Keyzer fortsatte att driva idén som styrelseledamot i Arwidssonstiftelsen, men stiftelsen gjorde slutligen andra satsningar.

Som ledamot i stiftelsen Färgfabrikens styrelse har Karolina Keyzer betonat att Färgfabriken ska vara en oberoende plattform för både arkitektur och konst. När hon under 2023 hoppade in som tillfällig intendent, lyfte hon återigen idén om en arkitekturtriennal. Stafettpinnen plockades upp av stiftelsens nuvarande chef Anna-Karin Wulgué som anlitade Karolina Keyzer som den första triennalens utställningsarkitekt.

– Arkitekturutställningen återkommer om tre år, men då med en annan utställningsarkitekt och med ett helt annat tema, säger Karolina Keyzer.

Mer att läsa