Nu byggs den första Dalslandsstugan
Mer än två är efter att tävlingen om Dalslandsstugan 2.0 avgjorts byggs nu det första prototyphuset.
– Vi vill visa att det går att bygga med kvalitet utan att det behöver bli för dyrt, säger Jim Brunnestom, en av arkitekterna som ritat huset.
Tävlingen Dalslandsstugan 2.0 vanns med bidraget ”Mellan himmel och vatten” och har sedan början på 2015 bara existerat på pappret. Planen var att bygga med korslimmat trä eller massivträ, och med hjälp av cellulosaisolering hjälpa huset att ”andas”.
– Efter vinsten började tävlingsarrangören marknadsföra projektet i Dalsland, för att hitta intresserade personer som ville bygga vinnarhuset. Parallellt med det började vi arkitekter leta efter lokala byggfirmor som kunde bygga huset. Det tog tid, men till slut hittade vi ett bra företag som var interesserade av att lära sig att bygga med massivträ, berättar Jim Brunnestom.
Tillsammans med byggfirman utvecklade arkitekterna planer på ett prototyphus, som just nu byggs i Bengtsfors. Huset beräknas stå klart i vinter.
– Vi har inte marknadsfört det men det har ändå funnits ett stort lokalt intresse, vilket känns roligt. Nästa steg blir att arbeta vidare med huset så allt faller på plats i kommande projekt, samtidigt som det ska vara ett hållbart projekt för byggfirman att sälja, säger Jim Brunnestom.
Hur mycket skiljer sig prototyphuset från den Dalslandsstuga som vann tävlingen?
– Vi har hållit fast vid konceptet, men i tävlingen var det generiska planer och en idé snarare än en konkret ritning. Vi har nu tagit idén vidare till ett projekt och vi har gjort en del justeringar. Den största skillnaden är att gå från ett punktfundament till att låta huset landa på en betongplatta.
Vad kommer att hända med huset när det står klart?
– Prototyphuset kommer att säljas så att någon kan flytta in i det. Vi för flera diskussioner med intresserade köpare, som förhoppningsvis kommer att kunna börja bygga under nästa år. Jag räknar med att byggfirman kommer ha en färdig produkt till våren.
Trots att det första huset snart är färdigt och fler är på gång, är Dalslandsstugan bara ett sidoprojekt för Jim Brunnestom, Magnus Hellum och Hampus Berndtson. De träffades under studierna och har hållit ihop sedan dess.
– Vi var studenter när vi lämnade in förslaget, vilket gjorde att vi tidigt fick växa som arkitekter och lära oss extremt mycket. Det var väldigt förmånligt att så tidigt få jobba med ett projekt på det här sättet. Vi hänger fortfarande ihop genom projektet, diskuterar hela tiden detaljer och försöker förfina och förbättra det. Det har varit fantastiskt, berättar Jim Brunnestom.
Vad vill ni säga med huset?
– Vi vill att det ska bli ett debattinlägg på husmarknaden, som visar att man inte måste bygga de förfärliga kataloghusen. Det går att bygga med fina material och med arkitektonisk kvalitet utan att det behöver bli för dyrt! Det är vad vi brinner för i projektet.