MVRDV om Älvstaden: ”Ta en bit i taget”
Under stadstriennalen fick Göteborg besök av internationell expertis på omvandling av hamnar.
– Bestäm inte allt nu. Det ger utrymme för förbättring i nästa steg, säger Jacob van Rijs, en av grundarna av nederländska MVRDV.
Det hyllade arkitektkontoret lämnar avtryck i flera europiska städer som omvandlar citynära hamnar. Bordeaux, Amsterdam, Oslo, Hamburg – och nu också Göteborg.
Tillsammans med BSK Arkitekter ska MVRDV utveckla Magasin 113, ett av de allra första projekten på Frihamnen.
I Rotterdam, där MVRDV har sitt huvudkontor, finns enorma hamnområden för nya stadskvarter.
– Så är det inte i här, men jag får ändå en liknande känsla. Precis som Rotterdam är Göteborg en gammal arbetarstad och landets andrastad. Inte så fancy, men det finns en frihet. Det går att göra saker som inte är möjligt i en huvudstad, säger Jacob van Rijs.
Att omvandla urbana områden som bär på en historia innebär ofta utmaningar. I Älvstaden kompliceras processen bland annat av fallfärdiga kajkanter och kraftigt förorenad mark. Dessutom krävs omfattande klimatskydd.
Men enligt Jacob van Rijs är det värt besväret.
– Det lönar sig att investera i omvandlingsprojekt, resultatet blir så mycket bättre. Det är något med kombinationen av gammalt och nytt som åstadkommer kvalitet, säger han.
I många fall tycker han organisk stadsutveckling fungerar bäst, att omvandlingen sker en bit i taget. Och att aktörerna skiftar mellan etapperna.
– Det gäller att inte planera för stora områden. Det måste finnas flexibilitet. Jag tror att kedjereaktion är en bra modell för stadsutveckling. Processen börjar någonstans, sedan bygger nästa projekt vidare och gör förbättringar, säger han.
Han tar Wilhelminapiren i Rotterdam som exempel. De senaste decennierna har hamnkvarteren intill Erasmusbron successivt omvandlats och nu blandas gamla lagerbyggnader med spektakulära skyskrapor.
– Allt eftersom byggnaderna växte fram blev man bättre på att ta vara på bottenvåningarna och de offentliga platserna, säger Jacob van Rijs.
På Frihamnen i Göteborg kan omvandlingen av Magasin 113 ses som ett projekt som knuffar igång utvecklingen. Lagerbyggnaden från 1964 ska få ytterligare tre våningar i trä och en regnrock av glas.
– Den befintliga byggnaden är fantastisk med en tydlig struktur av betongbalkar och pelare. Vi ville bevara atmosfären, många har minnen från utställningar och konserter i lokaler. Därför valde vi att repetera strukturen och lägga på toppen – “copy paste”, “kopiera och klistra in”. I mitten kommer det bli en vertikal inomhuspark, en stor offentlig yta som inte är låst till någon funktion, säger Jacob van Rijs.
Att kopiera lösningar inom befintlig arkitektur och sedan addera något eget är en metod som MVRDV förespråkar både inom stadsutveckling och enskilda byggnader. På MVRDV:s tankesmedja The Why Factory på tekniska universitet i Delft har tankarna utvecklats i publikationen Copy Paste – The Badass Architectural Copy Guide.
– Arkitekter kopierar alltid varandra, det är en tradition sedan lång tid tillbaka. Att repetera är att förbättra, det är genom att kombinera och omvandla som det nya uppstår. Det är det som är att ”copy paste”, säger Jacob van Rijs.
Fotnot: Göteborgs Stadstriennal är en del av staden 400-årsjubileum. Sedan starten 2015 har evenemanget vuxit, årets stadstriennal omfattar ett 70-tal programpunkter runt om i staden. 2021 arrangeras den tredje och avslutande stadstriennalen.