Möbelmässan och designveckan har blivit digitala
Stockholm furniture and light fair, som brukar hållas på Stockholmsmässan i Älvsjö, går i år av stapeln i den alternativa formen City and digital edition 8–14 februari.
– Det händer saker även fysiskt men inte på mässan eftersom vi inte får vara där, säger Sanna Gebeyehu, ansvarig för möbel- och belysningsmässans koncept och utförande.
Den som besökte Stockholm furniture and light fair i februari förra året, var med om ett av världens sista arrangemang av det slaget. Nu är mässhallarna stängda och arrangörerna har fått tänka om. Under rubriken City and digital edition arrangeras digitala utställningar och föreläsningar. Och utställare som brukar visa sina produkter på mässan, arrangerar olika fysiska tillställningar med begränsat antal deltagare på stan, i sina showrooms eller i hyrda lokaler.
En av de digitala utställningarna är Greenhouse, där utvalda unga designer tidigare år fått chansen att ställa ut och knyta kontakter med producenter.
– Greenhouse har varit en stor del av den fysiska mässan. Nu kommer den att finnas digitalt och de uttagna visar upp en digital portfolio. Det är egentligen jättebra att det nu blir av att vi gör detta även digitalt, säger Sanna Gebeyehu.
Den snabba digitaliseringen av mässan som nu sker är positiv på flera sätt, förklarar hon.
– Vi ska ju föra ut svenska möbler och inredningar. När vi blir mer aktiva digitalt, når vi ut mer. En presskonferens som normalt har ett par hundra närvarande journalister, kan nu följas av hur många som helst över hela världen. Det samma gäller våra prisutdelningar, säger Sanna Gebeyehu.
Samtidigt finns nackdelar med en icke fysisk mässa.
Det är svårt att konkurrera med det fysiska när det gäller produkternas skala, färg och materialitet.
– Design handlar ju om material, färg och form. Än så länge går det inte att ta och känna på en textil, matta eller träyta digitalt. Det är svårt att konkurrera med det fysiska när det gäller produkternas skala, färg och materialitet, säger Sanna Gebeyehu.
Även det numera avlägsna mänskliga handslaget är en förlust, konstaterar hon.
– Vi får se om nästa generation, som redan är mer vana vid digital närvaro, känner samma behov av att mötas fysiskt. Men vi vet att affärsuppgörelser tar längre tid digitalt, det är svårslaget att stå i samma rum och prata, säger Sanna Gebeyehu.
För många arkitekter och inredningsarkitekter är dessutom den fysiska mässan med allt samlat ett tillfälle som gör det möjligt att ta del av många nyheter och träffa många människor.
– Som inredningsarkitekt är det inte ovanligt att man tar med en kund till mässan och hinner se mycket mer än om man måste åka runt till olika leverantörer. Och när man som konsult ska vara debiterbar 80 till 90 procent av tiden, kan man inte åka runt och titta på saker hur mycket som helst. Då är den fysiska mässan en bra plattform, säger Sanna Gebeyehu.
Hur nästa år ser ut för Stockholm furniture and light fair är liksom så mycket annat oklart.
– Mitt jobb handlar normalt om att blicka framåt tre år eller längre, nu handlar det om tre månader. Vi kommer att ha en fysisk mässa om pandemin lugnat ner sig. Men vi har lärt oss mycket av det digitala och det kommer vi inte att släppa. Det blir ett parallellt spår som vi fortsätter att utveckla, säger Sanna Gebeyehu.
Här är några av evenemangen under Stockholm furniture and light fair City and digital edition 8–14 februari 2021:
Den digitala versionen av Greenhouse 2021, med unga utvalda designers verk i portfolioform, öppnar den 8 februari.
Stockholm Design & Architecture Talks är en rad föreläsningar som hålls 10–11 februari. Fyra olika teman avhandlas: Arkitekturens framtid, den skandinaviska designens framtid, framtidens kontor och framtidens stad. Bland föreläsarna finns Vo Throng Nghia, Anders Lendager, Rossana Orlandi och Thomas Sandell.
Stockholm Design Week pågår hela veckan med både digitala event och utställningar på stan. Bland annat hålls den digitala utställningen Ung svensk form på Kulturhuset.
Work space Sweden är en digital konferens om morgondagens arbetsplatser och lärmiljöer som hålls 9–11 februari.