Gå till innehållet

Mårten Leringe leder Innovations­­företagens nya råd

Åtta representanter från olika arkitektföretag ingår i Arkitektföretagens råd som nyligen bildats av Innovationsföretagen. Det tidigare Arkitektrådet med ett femtiotal arkitekter finns kvar som ett nätverk.

Innovationsföretagen, som är arbetsgivarorganisation för teknik- och arkitektföretag, har sedan flera år samlat representanter för svenska arkitektföretag i Arkitektrådet för att diskutera gemensamma bransch- och arbetsgivarfrågor. Nu har Innovationsföretagen valt att bilda ett mindre råd som ska lägga mer tid på angelägna frågor, Arkitektföretagens råd.

Mårten Leringe, partner för CF Möller, är ordförande. Han skriver i ett inlägg på Innovationsföretagens hemsida att gruppen ska adressera frågor inom kompetensförsörjning, både genom att stötta omställningen så att arkitekter på kort sikt kan stanna kvar i yrket, och att främja lärande och utveckla arkitektutbildningen mot delvis nya yrkesroller.

– I takt med att fler utmaningar möter vår bransch, från konjunktursvängningar och klimatkris till snabba teknologiska skiften, har Arkitektföretagens råd en oerhört viktig roll att spela. I en tid som för många arkitektverksamheter utgör den största krisen sedan 1990-talet känns det helt rätt att trappa upp vårt arbete, säger Mårten Leringe i inlägget.

De åtta arkitekterna i rådet sågs första gången i våras och ska nu forma fokusgrupper för olika frågor som branschens omställning, affärsmodeller, värdeskapande och digitalisering. Rådet diskuterar också samverkan med andra aktörer som Sveriges Arkitekter, Trygghetsrådet och Boverket.

Jannice Johansson Steijner är projektledare för det nya rådet. Hon har också lett arbetet med det tidigare Arkitektrådet som hade vuxit till ett femtiotal personer och sågs ett par gånger per år, delvis digitalt. Det byter nu namn till Arkitektföretagens nätverk.

– När konjunkturläget försämrades behövde Innovationsföretagen en grupp som kunde lägga mer tid och fokus på våra gemensamma frågor. Genom att ändra namnen på grupperna vill vi markera att de arkitekter som ingår representerar sina företag och inte sig själva i sin yrkesroll, säger Jannice Johansson Steijner.

Detta är Arkitektföretagens råd

Mårten Leringe, CF Möller (ordförande); Daan Cedergren, Sweco; Tove Svensson, Liljewall; Cecilia Holmström ÅWL ; Erik Torven, AIX; Jonas Dahl, Olsson Lyckefors; Tobias Welden, Lindberg Stenberg samt Jessica Eriksson, Norconsult.

Mer att läsa