Gå till innehållet

Linköping startar plankontor i Stockholm

Linköpings samhällsbyggnadsförvaltning drar möjligheten att arbeta på annan ort ett steg längre och vänder sig nu specifikt till stockholmsbor för att rekrytera nya planarkitekter.
– Vi kommer in i matchen, säger Alisa Basic, en av de ansvariga cheferna.

Hög tillväxt med stadsomvandlingsprojekt som nya Ostlänken innebär ett stort behov av erfaren personal i hela Östgötaregionen.

– Det finns för få som har erfarenhet av stora projekt och det blir svårt att få tag på folk, kommunerna i regionen tar av varandra hela tiden, det blir rundgång.

Så beskriver Alisa Basic, chef för plankontoret i Linköping, bakgrunden till att kommunen nu startar en filial i centrala Stockholm. ”Bygg Linköping i Stockholm”, lyder rubriken på en av kommunens platsannonser där man söker planarkitekter som vill bo kvar i huvudstaden.

– Vi kommer med i matchen där kompetensen finns i högre koncentration. Många erfarna är i ett skede av livet med familj och barn, det är inte alltid läge att flytta, säger Alisa Basic.

Hon berättar att kommunen haft idén länge men att det krävts en intern process för att reda ut varför det är en bra idé. Nu har man alltså landat i att börja med rekryteringen av en arbetsgrupp om tre till fem personer. Tanken är att de ska jobba i Stockholm men vara en dag i veckan i Linköping.

– Vår tro är att detta kommer att fungera i praktiken. I konsultvärlden är det inget udda att jobba i en annan stad så varför skulle det inte fungera i kommunen? säger Alisa Basic.

Politikerna i Linköping är med på tjänstemannaorganisationens initiativ.

– Vi är medvetna om att det är ett ovanligt grepp men ser det som en satsning där vi sätter kommunens intressen först, nämligen att klara kompetensförsörjningen. Faller det väl ut kanske vi kan bli en förebild för andra kommuner, säger kommunalrådet Elias Aguirre (S).

Det finns fler kommuner i Sverige som på olika sätt prövat att ha kontor på annan ort. Tyresö är en av dem. För två år sedan startade kommunen ett satellitkontor på Södermalm.

– En majoritet av våra anställda bor på Södermalm eller i Söderort och är i åldern 25 till 40 år, en ålder då livspusslet kan vara utmanande och 20 minuter på morgonen betyder mycket, säger Sara Kopparberg, chef för stadsbyggnadsförvaltningen i Tyresö.

I den arkitektkontorsliknande lokalen finns idag åtta arbetsplatser, datorer, konferensrum och en soffgrupp. Men till skillnad från i Linköpingsfallet handlar det inte om att några har en fast arbetsplats i Stockholm.

– Det är inte tänkt att man ska sitta där på heltid och vi har heller inte behövt reglera hur mycket man får sitta där. Det handlar om att kunna erbjuda flexibilitet, säger Sara Kopparberg.

Samma tänk finns i Östhammar. Kommunen började med fem distansarbetsplatser i Uppsala för två år sedan och nu finns planer på att utöka.

– Uppsala är vår viktigaste rekryteringsbas och vardagspusslet är en stor utmaning. Då behöver vi göra allt för att möta behoven, säger Ulf Andersson, förvaltningschef för bygg, miljö och tillväxt i Östhammar.

I Uddevalla har idén om att starta kontor i Göteborg kommit upp.

– Vi går i de funderingarna. Som enhetschef känner jag att det kan finnas ett behov, säger Martin Hellström, plan- och exploateringschef i Uddevalla.

Mer att läsa