Gå till innehållet

Larmet: Fler arkitekter behövs i arbetet med standarder

Det är svårt att få med arkitekter i arbetet med standarder, enligt Tobias Lundgren, arkitekt på SIS. Nya krav på hållbarhet och digitalisering kräver att fler standarder synkas och smälter samman.

I två år har arkitekten Tobias Lundgren arbetat med att ta fram standarder inom samhällsbyggnadssektorn på Svenska institutet för standarder (SIS), med ambitionen att minska byggfel och öka hastigheten i byggbranschen. 

I nuläget finns det väldigt många olika standarder, som ofta tagits fram i stuprörsaktiga grupper. 
– Sedan de kommit nya krav på hållbarhet och digitalisering kommer de olika grenarna inom samhällsbyggnadssektorn närmare varandra. Nu behöver flera standarder synkas eller smältas samman, för att man ska få ut så mycket som möjligt av digitaliseringen, säger Tobias Lundgren.

Hans övertygelse är att om fler grenar kommer överens om terminologi och klassifikationer, kommer det att vara lättare att samarbeta och få information om vad som byggs. Men det är en ständig kamp att få med arkitekter i arbetet med standarder, jämfört med exempelvis byggmaterialproducenter, enligt Tobias Lundgren. 

– Jag förstår varför; många arkitekter arbetar som konsulter som måste redovisa sin tid. Standarder är ju ett frivilligt arbete. Men till exempel större arkitektkontor som vill jobba mer digitalt skulle ha möjlighet att genom standardiseringen förankra sina egna arbetssätt, även om det krävs tålamod. Det är en tidskrävande process. 

Samtidigt finns det många olika branschinitiativ där arkitekter diskuterar nya arbetssätt kring digitalisering och hållbarhet. 

– Men det är inte alltid självklart vilka dokument man ska eller bör utgå ifrån, säger Tobias Lundgren. 

Som exempel nämner han byggnadsinformationsmodellering (BIM) som ett område som lätt kan tolkas på olika sätt.

– Min egen erfarenhet var att jag tolkade BIM som digital 3d-modellering för projektering – men det är en begränsad syn. BIM är en mer omfattande metod som fokuserar på hela livscykeln av byggnader och främjar samarbete mellan olika parter, medan 3d-cad handlar mer om geometrisk design och dokumentation. 

Han fortsätter:

– För att få mervärde av BIM måste man arbeta korrekt och säkerställa att datan bakom modellen är rätt. Mervärdet uppstår när korrekt data används, vilket ger fördelar från mängdkalkyler till komplexa visualiseringar. 

Än så länge ligger mycket av visualiseringen av BIM-data på programleverantörerna, konstaterar Tobias Lundgren.

Från min erfarenhet så har arkitekter än så länge haft lite inflytande på standardiseringen av arbetssättet hur BIM används jämfört med traditionella ritningsbaserade arbetsmetoder.

Tobias Lundgren, projektledare på SIS

– Det är tveksamt om det är de som bör bestämma, då de från min erfarenhet inte alltid har förståelse för arkitekters behov och önskemål. Det kan lyftas till standardiseringen i stället, som arkitekter är med och utformar. Från min erfarenhet så har arkitekter än så länge haft lite inflytande på standardiseringen av arbetssättet hur BIM används jämfört med traditionella ritningsbaserade arbetsmetoder, säger Tobias Lundgren. 

Robert Larnestav är digital ledare för Tengbom Väst. Han tycker att det rör på sig i rätt riktning vad gäller riktlinjer för just BIM och nämner tidigare initiativ som “BIM i staten” och nu senast “Nationella Riktlinjer” som två exempel. Men samtidigt tycker han att det saknas riktlinjer som främjar både enhetliga arbetssätt och obrutna informationsflöden för projektörer.

– Vi ser det som en självklarhet att arkitekter behöver delta i arbetet med att ta fram standarder. För oss skulle det vara värdefullt att delta i utvecklingen av BIM och dela med oss med våra erfarenheter. Jag tänker att arkitektens roll i standardiseringsarbetet är att bidra med värdefulla insikter kring BIM i gestaltningsarbetet för såväl husarkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planarkitekter för att nämna några, säger Robert Larnestav.

Alison Petty, arkitekt och BIM-strateg på White arkitekter, säger att branschen stegvis vaknat till angående BIM, men att det fortfarande saknas brist på enhetlig kravställning, tydliga riktlinjer och gemensamma arbetssätt. 

– Många av de standarder som tagits fram har inte heller tagits upp av branschen. Det hindrar utveckling och att få ut önskade effekter från BIM i projekt och organisation, säger hon.

White har inte varit aktivt delaktiga i SIS utveckling och framtagning av nya standarder för BIM ännu, men deltar i många andra branschgemensamma initiativ och forum, enligt Alison Petty, som även tillägger:

– Under rådande tider är det svårt att prioritera utvecklingsarbete, men vi medverkar ändå i Smart built environments projekt Tillämpningsanvisningar BIM.

Hos Sweco architechts skulle de gärna se att det finns en gemensam standard för BIM som hela branschen kunde följa.

– Men en utmaning är att standarder ofta blir inaktuella innan de kan implementeras, särskilt med den snabba utvecklingen av BIM-mjukvara, säger Anders Neregård, arkitekt och digitaliseringschef för arkitektverksamheten hos Sweco Sverige.

Mer att läsa