Gå till innehållet

Land vann tävling om Stora torg i Halmstad

Ett team lett av Land arkitektur står bakom det vinnande bidraget Söderläge i den inbjudna tävlingen om Stora torg i Halmstad.
– Stor ära att få rita ett centralt torg, säger vinnarna.

”Söderläge är ett stiligt och gediget förslag som gör torget grönare och trivsammare samtidigt som det bevarar torgets traditionella roll som öppen demokratisk plats”, skriver juryn om det vinnande förslaget.

Det var i november förra året som Halmstads kommun i samarbete med Sveriges Arkitekter utlyste en inbjuden arkitekttävling om hur Stora torg kan gestaltas vid en ombyggnation. Tävlingen lockade deltagare både från Sverige och utlandet.

I tävlingsuppgiften ingick att ta fram ett gestaltningsförslag för torget, där konsten är väl integrerad, och för trapphus till ett parkeringsgarage, en torgkioskbyggnad och anslutande gator. Platsens identitet och befintliga värden skulle tas till vara, samtidigt som förslaget skulle vara nyskapande och kunna möta framtida behov av en mötesplats.

– Att utveckla Stora torg är en nyckelfråga för att säkra Halmstads fortsatta attraktivitet och vi är stolta över att få vara en del av denna satsning. För oss som landskapsarkitekter är det en stor ära att få rita ett centralt torg, säger ansvariga på Land arkitekter, i ett pressmeddelande.

Kommunens ambition är att ombyggnaden av torget ska börja första kvartalet 2026.

Det vinnande förslaget placerar sittplatser och planteringar i ett söderläge med en trädbevuxen del i norr och en öppen torgyta framför Rådhuset.

Om vinnarna i tävlingen om utformningen av Stora torg i Halmstad

Vinnarförslaget Söderläge är skapat av Land arkitektur, genom Anders Kling, Sofia Nylén, Camilla Doms, Beatrice Palmquist och Marta Drapinska, i samarbete med Andrén Fogelström genom Moa Andrén, Tove Fogelström och Ellen Lindskog samt konstnär Linnea Jörpeland, ljusdesigner Michael Hallbert och klimatanpassning Jonathan Arnlund, WRS.

På andra plats kom förslaget Kronor och hjärtan av Sydväst arkitektur och landskap i team med Rundquist arkitekter,  Firma C.Partos samt Light bureau a part of Afry.

På tredje plats kom förslaget Glasgrön bölja av Nivå landskapsarkitektur i samarbete med Kaminsky arkitektur Ooze architects and urbanists, Light bureau–ÅF infrastructure och Sweco.

På fjärde plats kom förslaget Årsringar av Kragh-Berglund i samarbete med MMX YYZ architecture Luxera, Restaurera samt Kreera.

Juryn bestod av Stefan Pålsson, Carl-Johan Berthilsson, Emilie Andersson, Sofia Warpman,Caroline Bengtsson, Johanna Runge, Anneli Bylander, Oskar Ivarsson och Aron Wändahl Högberg.

Mer att läsa