Kalmarkontor prisas för jämställdhet
När Kalmar kommun delade ut sitt årliga jämställdhetspris blev vinnaren Tengboms kontor i Kalmar.
– Jämställdheten är en god affär och en nyckel för att locka nya medarbetare hit, säger kontorschefen Fredrik Genberg.
Könsfördelningen och representationen på kontoret är ingen slump, utan ett resultatet av en långsiktig strategi.
– Vi började för några år sedan med en vision: att kontoret ska vara ett minisverige som speglar befolkningen. Tanken på att ha en jämn fördelning mellan män och kvinnor och 25 procent utlandsfödda har sedan dess varit med oss i rekryteringen av medarbetare, berättar Fredrik Genberg.
Kontoret är det första privata företag som vinner Kalmar kommuns jämställdhetspris.
– Jämställdhet och mångfald är en självklar del av våra värderingar – men det är faktiskt också en bra affär. Den stora utmaningen i Kalmar är att hitta kompetenta medarbetare, för att göra det måste vi kunna erbjuda något utöver det vanliga. När en ny person kommer in på kontoret och märker att den får ta lika mycket plats som alla andra – det är jämställdhet, säger Fredrik Genberg.
Sysslar ni med kvotering?
– Nej, inte alls. Kollar man på vilka som utbildas är det lika många män som kvinnor. Tror man att en jämn könsfördelning måste bero på kvotering har man inte gjort hemläxan. Självklart kan det ibland skilja sig lite i könsfördelningen men nu har vi lyckats få lika många män som kvinnor.
Vad har du för tips till kontor som vill jobba mer med jämställdhet?
– Gör saker i rätt ordning. Börja med att sitta ner med ledningen och fundera på varför ni vill göra det. Inse sedan att den rådande kulturen på jobbet är föränderlig om man arbetar strategiskt med det. Kommunicera ut det och få med medarbetarna. I vår bransch skriver de allra flesta under på att jämställdhet är viktigt, utnyttja det.
Ett annat mål har varit att rekrytera utlandsfödda arkitekter. Det har man lyckats med både genom att rekrytera i utlandet och bland de som har flyttat till Sverige. På kontoret pratas det i dag både svenska och engelska.
– I början fanns det språksvårigheter men nu är vi bekväma med att hoppa mellan språken. Vi har ”none english speaking fridays”, och då är det de utlandsfödda som är hårdast med att bara prata svenska. Vi har också hyrt in en pedagog som undervisar i svenska på kontoret, säger Fredrik Genberg.