”Jag vill ge plats för andra röster i styrelsen”
Ylva Åborg har valt att kliva av Sveriges Arkitekters styrelse inför nästa mandatperiod.
– Jag tror på vikten och kraften i fackligt arbete men känner samtidigt att jag inte är den bästa representanten för detta i min nuvarande roll, säger Ylva Åborg, som är kontorschef på Fojab Stockholm.
Tre nya ledamöter nomineras till styrelsen för Sveriges Arkitekter som håller sin förbundsstämma 23–24 november. En av de ledamöter som ska ersättas är Ylva Åborg, kontorschef på Fojab i Stockholm, som väljer att kliva av efter bara en mandatperiod.
– Jag har haft stort fokus på de fackliga frågorna i styrelsen, men jag är själv chef och företagsledare och i de här tuffa tiderna är de arbetsrättsliga frågorna väldigt viktiga för kåren. Jag kände helt enkelt att jag ville ge plats för fler nya och andra röster i styrelsen, säger Ylva Åborg.
Ylva Åborg valdes in i styrelsen i slutet av 2022 och har alltså bara suttit en av möjliga tre mandatperioder. Hon hade anställts som kontorschef på Fojab Stockholm i februari samma år och tidigare haft chefsroller på Link och på Alessandro Ripellino arkitekter.
Elisabet Elfström, stadsträdgårdsmästare i Stockholm och tidigare kanslichef på Sveriges Arkitekter, är ordförande i valberedningen som nyligen presenterat sitt förslag till förbundsstyrelse för den kommande nya mandatperioden. Hon betonar att ledamöterna inte väljs enbart utifrån en kompetens. I stället kan de ha erfarenhet av både fackligt arbete som arbetstagare, och av medarbetaransvar som chef. En ledamot kan också byta roll under en mandatperiod, poängterar hon.
– Valberedningen letar efter kompetenta styrelseledamöter som kan representera kåren och intresserar sig för arkitektens och arkitekturens förutsättningar, roll och uppdrag. Där är medarbetaransvar en erfarenhet som fördjupar förståelsen för arkitektrollen, samtidigt som kunskap om fackligt arbete är en viktig merit som vi letar aktivt efter, säger Elisabet Elfström.
När nuvarande styrelse för Sveriges Arkitekter valdes 2022 var sju av elva ledamöter antingen chefer med personalansvar, ägare eller delägare av ett företag. När valberedningen nu presenterar sitt förslag till ny styrelse för mandatperioden 2024–2026 har fem föreslagna ledamöter motsvarande roller, vissa av dessa är samtidigt både chefer och arbetstagare.
– Diskussionen om balansen mellan erfarenhet av medarbetaransvar och facklig erfarenhet, och mellan chef och anställd, är ständigt levande inom valberedningen. Men jag tror att det är en omsvängning på gång i och med det läge kåren befinner sig i idag, och att facklig erfarenhet kommer att bli viktigare, säger Elisabet Elfström.
Förutom att nominera ledamöter till styrelsen så bereder valberedningen val av 39 förtroendevalda till Sveriges Arkitekters alla nämnder. Delegater till stämman utses däremot av lokalföreningarna.
I instruktionen till valberedningen står att de nominerade i möjligaste mån ska spegla medlemskårens sammansättning avseende profession, utbildning, ålder, kön och geografi och att valberedningen ska arbeta aktivt för jämställdhet och mångfald.
– Det är viktigt att det förutom kompetens blir en god representativitet som speglar kårens sammansättning. Det kan vara snirkligt att få ihop den representationen i styrelsen på bara elva ledamöter. Vi har till exempel letat efter personer som kan representera etnisk mångfald i kåren. Där har vi kanske inte lyckats hela vägen, säger Elisabet Elfström.
De två andra ledamöterna som slutar i styrelsen och därmed ska ersättas är arkitekterna Björn Ekelund och Anna Leonsson som båda suttit i styrelsen tre mandatperioder.
Här är förslaget till ny styrelse för Sveriges Arkitekter
Ordförande: Emina Kovacic (omval), arkitekt SAR/MSA, Stadsarkitekt och stadsbyggnadsdirektör i Karlshamns kommun.
1:e vice ordförande: Maja Olsson (nyval på posten), arkitekt MSA, anställd på Lendager group, Danmark.
2:e vice ordförande: Petter Lindencrona (nyval på posten), planeringsarkitekt FPR/MSA, anställd som områdesstrateg på Stockholms stad.
Övriga ledamöter:
Per Bornstein (omval), arkitekt SAR/MSA, grundare och ägare av Bornstein arkitektur och media, Göteborg.
Mårten Claesson (omval), arkitekt SAR/MSA, arkitekt SIR/MSA, grundare och delägare av Claesson, Koivisto, Rune arkitektkontor, Stockholm.
Valter Fredström (omval), arkitektstudent, KADK, Köpenhamn, studeranderepresentant.
Katya Högberg (nyval), arkitekt SIR/MSA, anställd på Tengbom, Stockholm, samt arbetstagarrepresentant i Tengboms styrelse.
Anna Krook (omval), landskapsarkitekt MSA, enhetschef på Stadsbyggnadskontoret, Malmö stad.
My Lekberg Hellström (omval), landskapsarkitekt LAR/MSA, grundare och delägare av 02landskap, Göteborg.
Rebecca Rubin (nyval), arkitekt SAR/MSA, adjunkt på KTH samt affärsutvecklare och hållbarhetschef på bostadsbolaget Hemvist, Stockholm.
Arno de Ryst (nyval), arkitekt SAR/MSA, anställd som Head of digital på Link arkitektur, Umeå.
Valberedningen består av:
Elisabet Elfström, landskapsarkitekt LAR/MSA, stadsträdgårdsmästare i Stockholm.
Nicholas Bunker, landskapsarkitekt MSA, Täby kommun.
Karin Hammarskiöld, arkitekt SAR/MSA, Link arkitektur, Stockholm
Sara Persson, inredningsarkitekt MSA, Skuggan arkitekter.
Hanna Negash Sahlström, arkitekt SAR/MSA, Länsstyrelsen Skåne.
Jesper Adolfsson, planeringsarkitekt FPR/MSA, Mareld landskapsarkitekter
Mattias Lidén, landskapsarkitekt LAR/MSA, Trafikverket Umeå,