Hon tog steget att bli certifierad i tillgänglighet
Dorota Walus klarade provet för att bli sakkunnig inom tillgänglighet. Nu har hennes arbetsgivare Wester + Elsner den eftertraktade kompetensen inom kontoret.
– Arkitekter behöver arbeta med kraven tidigt i projekten, säger Dorota Walus.
Dorota Walus har haft huvudansvaret för tillgänglighetsfrågor hos Wester + Elsner arkitekter nästan ända sedan hon började jobba där 2017. För två år sen valde hon att gå en tre dagar lång kurs i tillgänglighet och har sedan dess arbetat med frågorna i både egna och andras projekt. Nu har hon också avlagt ett certifieringsprov som innebär att hon kan genomföra kontroll av tillgängligheten i samband med bygglov och lämna utlåtanden. Inför det fem timmar långa certifieringsprovet hade hon avsatt studietid en dag i veckan under ett par månaders tid.
– Jag pluggade planlagar och förordningar inom området tillgänglighet, Boverkets byggregler och föreskrifter och olika standarder, säger hon.
Dorota Walus är utbildad arkitekt och ingenjör i Polen och har över 15 år erfarenhet som arkitekt i Mexiko, Spanien och Polen. I Sverige har hon arbetat i 13 år. Hon tycker att arkitekter i Sverige generellt är bra på tillgänglighetsfrågor och att lagkraven också gör att det ser betydligt bättre ut än i de länder hon tidigare arbetat i.
– Trappor och ramper är oftast inga problem. De missar som arkitekter ändå gör här ibland är alltför trånga passager och att de ritar allt för lite utrymme vid dörrar.
Hennes råd till andra arkitekter är att fundera på varför kraven på måtten finns och att leva sig in i hur personer med olika förutsättningar kan röra sig och orientera sig i en byggnad eller en lokal.
– Tänk på att det finns olika funktionsnedsättningar och föreställ dig hur till exempel en person i rullstol, med nedsatt syn, barn och äldre kommer att röra sig.
Den 1 januari i år skärptes tillgänglighetskraven för arbetsplatser. Förändringen innebär att alla nya arbetsplatser måste vara tillgänglighetsanpassade redan från början. Tidigare räckte det att lokaler anpassades om någon med en funktionsnedsättning anställdes.
– Arkitekter behöver därför arbeta med tillgänglighetskraven tidigt i projekten och skaffa sig mer kunskap.
Certifieringsprovet anordnades av Kiwa Sverige och heter ”Sakkunnig av tillgänglighet enligt BFS 2011:18 TIL 2 § 11”.