Hon har skrivit den första arkitekturguiden för barn
Karin Schönmeyr Elfström, pensionär och tidigare översiktsplanechef i Linköpings kommun, tyckte att det saknades en svensk barnbok om arkitektur. Så hon skrev en sådan.
– I Frankrike och flera andra länder finns det gott om arkitekturböcker för barn men i Sverige fanns det få böcker om byggnader för barn och ingen om svensk arkitektur. Jag har burit på idén länge och fick tid att skriva när jag gick i pension, berättar hon.
Syftet med boken som heter Nyfiken på hus är att ge barn grundläggande kunskaper om svensk arkitektur och att inspirera dem att titta närmare på hus, fundera över hur de är byggda och varför de ser ut som de gör.
– Som arkitekt har det känts viktigt för mig att förklara varför byggnader ser ut som de gör. Grundläggande kunskap om arkitektur är också en demokratifråga. Det finns ständigt en pågående stadsbyggnadsdebatt och det är viktigt att fler kan delta i den. Det här är ett försök att få barn intresserade av arkitektur och stadsbyggnad, säger Karin Schönmeyr Elfström.
Boken handlar om 18 svenska hus, moderna och gamla, kända och okända. Karin Schönmeyr Elfström har gjort urvalet av dem utifrån två aspekter. Husen ska vara roliga och spännande för barn – för varje hus ska det finnas någon liten detalj som kittlar fantasin – och samtidigt ska de bidra till att öka kunskapen om svensk arkitektur. Några av byggnaderna som finns med i boken är Glimmingehus, Stockholms stadshus, Turning Torso, Kiruna kyrka och Mårten Skinnares dass.
Under arbetet med boken har den testats på flera barn och en mellanstadielärare. Det har varit viktigt för Karin Schönmeyr Elfström att undvika ord som barn inte själva använder, som till exempel ”trendig”, ”läcker” och ”inne”.
Boken var från början tänkt för barn i 9–12-årsåldern men författaren har redan fått indikationer på att den även funkar för yngre barn.
– Många föräldrar har hört av sig och det som varit lite överraskande är att även flera yngre barn gillat den. En förälder berättade om en femåring som hade börjat prata väldigt entusiastisk om Stockholms stadshus. Det är roligt. Vår tanke har varit att boken ska vara intressant och rolig för barn, men också för deras föräldrar, far- och morföräldrar och andra vuxna. Ja, alla som är nyfikna på hus.