Henning Larsen blir uppköpt av Ramboll
Det kända danska arkitektkontoret Henning Larsen blir en del av teknikkonsultkoncernen Ramboll Group från och med januari nästa år.
– I den nya konstellationen kommer vi att ha tillgång till världsledande expertis, teknik och digitalisering. Det kommer att utveckla vår arkitektur och våra projekt på helt nya sätt i framtiden, säger Louis Becker, partner och chefsdesigner på Henning Larsen i ett pressmeddelande.
Henning Larsen, som firar 60 år i år, har cirka 300 anställda på sex kontor. Kontoret har på sistone arbetat med bland annat utbyggnaden av Bastilleoperan i Paris och utvecklingen av den 177 hektar stora stadsdelen Shenzen i Kina. I Sverige har kontoret blivit känt bland annat för Uppsalas konsert- och kongresshus och för att på 1990-talet i protest hoppat av projektet Söder torn i Stockholm på grund av för mycket kompromissande kring utformningen.
När Henning Larsen nu blir uppköpta kommer kontoret att fortsätta att arbeta i eget namn. Ambitionen är att som en del av Ramboll etablera en global arkitekturverksamhet med 800 arkitekter och landskapsarkitekter. Henning Larsens nuvarande vd Mette Kynne Frandsen blir ansvarig chef för detta.
– Vi har just levererat vårt bästa årsresultat i företagets historia, drivet av global expansion med projekt på sex kontinenter. Tillsammans med Ramboll har vi kapacitet att ta nästa steg i vår internationalisering, säger Mette Kynne Frandsen i pressmeddelandet.
Ramboll, som grundades i Danmark år 1945, har idag 16 000 anställda globalt, varav cirka 500 är arkitekter och landskapsarkitekter. Koncernchefen Jens-Peter Saul är också entusiastisk över köpet av Henning Larsen:
– För Ramboll innebär förvärvet att vi kan stärka dialogen med kunder i tidiga skeden. Tillsammans får vi en unik position i konkurrensen om de mest spännande och utmanande projekten, säger han i pressmeddelandet.
Att Henning Larsen blir uppköpta av en stor teknikkonsult är en fortsättning på en trend som pågått i Danmark de senaste åren. Förra året blev danska Årstiderne uppköpta av Sweco och Schmidt Hammer Lassen blev uppköpta av Perkins och Will. I januari i år blev danska Arkitema uppköpta av Cowi.
Även i Sverige har ett antal namnkunniga kontor blivit uppköpta. Som exempel kan nämnas Sandell Sandberg som blev uppköpta av dåvarande ÅF redan år 2016 och Tovatt architects som blev köpta av Sweco i somras.