Gå till innehållet

Här startar en ny mötesplats för seniorer

Arkitekterna på Ritverkstan i Stockholm ville göra något för att ta vara på äldre kollegors engagemang. I början av maj gick startskottet för Afternoon architects.

Det var vid en brain storm på julfesten i vintras som någon kläckte idén. Att erbjuda plats och bjuda in seniora arkitektkollegor för att träffas och nätverka.

– Vi har ju plattformen och vi som jobbar här är mestadels unga, vi har saknat äldre kollegor i lokalen, säger Linda Pettersson, landskapsarkitekt på Urbio.

Linda Pettersson, landskapsarkitekt på Urbio.

Det är Urbio som tillsammans med Warm in the winter driver Ritverkstan på Södermalm i Stockholm, där ett flertal mindre kontor hyr in sig och där totalt ett 40-tal personer har sin arbetsplats.

Sara Vinterhav driver Studio Vinterhav, ett av arkitektföretagen på Ritverkstan. Hon berättar att det var en debattartikel i Arkitekten som väckte tanken om en mötesplats för seniorer från början. Seniormedlemmen Gunlaug Östbye efterlyste ett forum för pensionerade arkitekter som fortfarande vill engagera sig med sin yrkeskunskap.

– Vi är flera på Ritverkstan som tidigare jobbat i sammanhang där det finns både äldre och yngre kollegor. Vi skickade ut en inbjudan till seniorer vi redan kände och hade kontaktuppgifter till, säger Sara Vinterhav.

Sara Vinterhav, arkitekt på Studio Vinterhav.

Den första träffen blev en tillställning där det diskuterades både gamla yrkeserfarenheter och hur det är att vara pensionär.

– I början var det skönt att gå i pension men nu efter ett tag känner jag att det är viktigt med kunskapsåterföring, att ha ett sammanhang för det, säger Karin AM Månsson, en av seniorerna som deltog.

– Jag gick i pension när jag var 61 och njuter av att vara på landet och ute med hunden. Men arkitektur är ju inte bara ett yrke utan ett intresse. Det är fortfarande roligt att träffa arkitekter, säger Elisabeth Berglund som också var med.

Även debattören Gunlaug Östbye dök upp vid den första träffen. Även hon betonar att det finns mycket kunskap att ta till vara hos den äldre generationen.

Arkitekt Gunlaug Östbye (till vänster) har länge efterlyst en mötesplats för seniorer.

– Det är så himla trevlig att ses på riktigt, jag har blivit galen på alla zoom-möten, säger hon.

Sara Vinterhav summerar den första träffen:

– Jag tycker att det blev ett bra samtal. Planen är att vi håller nästa träff den 8 juni och då blir temat bostadsbrist. Andra teman vi ringade in är tillgänglighet, estetiska värden och kvalitet samt kulturmiljö, hållbarhet och återbruk. Nu har vi satt i gång det här och hoppas att det blir ringar på vattnet.

Mer att läsa