Nu invigs den nya jättefabriken för flerbostadshus
Det industriella byggföretaget Lindbäcks har byggt en ny fabrik i Piteå, till ytan lika stor som sju fotbollsplaner. Produktionen av moduler för flerbostadshus i trä ska starta i januari och ambitionen är att producera 2 400 färdiga lägenheter om året.
Fabriken invigdes av bostadsminister Peter Eriksson (MP) som passade på att hylla det industriella bostadsbyggandet.
– Att använda automatisering och industrialisering i bostadsbyggandet är helt nödvändigt om vi ska kunna få ned kostnaderna och bygga fler bostäder till vanliga människor. Framtiden handlar också om att bygga mer klimatsmart. Genom att använda trä i stommaterialet får vi betydligt lägre utsläpp, sa han när han besökte fabriken.
Arkitekthuset Monarken har ritat jättefabriken. Uppdraget började 2015 med projektering och har pågått in i sista stund.
– Det började ganska lätt med en plan på fyra väggar, tak och golv. Sen blev det mer speciellt när vi designade kontorsbyggnader och andra kringutrymmen. Stora projekt som det här blir alltid svåra, och det går alltid för fort, säger Tomas Bergström, som ritat mycket av fabriken.
Lindbäcks bygger lägenheter i fabriken som sedan monteras på byggarbetsplatsen. Redan i fabriken är de färdiga med badrum och kök. Lägenheterna utformas av en arkitekt i samråd med kunden, och företaget har samarbete med flera kontor runt i landet.
– Det är en hög grad av industrialisering men vi kundanpassar också i hög grad. Vi har den tekniska plattformen som gör att det inte behöver bli för dyrt, men det finns ett stort utrymme för arkitekt och kund att anpassa sig, säger Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks.
Vissa är skeptiska till fabriksproducerade bostäder. Vad tänker du kring det?
– Jag tycker att de borde gå och titta hos en bildesigner. Ser bilar tråkiga ut? Det finns så många bildesigner som skiljer sig enormt, och de produceras i en fabrik. Vi har kunder som vill köra en Volvo och de som vill köra en Ferarri, det är samma sak med boendet.
Även om Lindbäcks bygger lägenheter ser Tomas Bergström på Arkitekthuset Monarken inte dem som en konkurrent till arkitekter.
– De bygger moduler på ett effektivt sätt, de tar nog en del jobb men de riktar sig mot dem som vill bygga snabbt och billigt, det är lite av en annan marknad, säger han.