Gå till innehållet

Här debatteras Boverkets nya bygg­regler – för kanske sista gången

Boverket går vidare med sitt förslag till nya byggregler, trots den hårda kritiken. Vid en paneldebatt på konferensen Business arena debatterades förslaget ännu en gång. Kritiken mot förslaget kvarstår men Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren fortsätter att försvara det.

De nya byggreglerna ska öka innovation och utveckling, enligt Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren. De allmänna råden tas därför bort, eftersom de har blivit för styrande och hämmar utvecklingen. Under panelsamtalet på Business arena förklarade han att de nya reglerna innebär att byggbranschen själv ska ha kompetens att bestämma när funktionskraven i en paragraf är uppfyllda. Kravnivån sänks inte, men tolkningen får byggbranschen i fortsättningen göra utan myndighetens vägledande allmänna råd, förklarade Anders Sjelvgren. 

Anki Kaplan Wikström från Sveriges Arkitekter höll inte med. Hon poängterade att vissa krav de facto har sänkts, att till exempel dagsljuskravet har halverats. Föreskriften att det ska finnas ett fönster i varje rum och i varje avskiljbar del av rummen, försvinner också, framhöll hon, vilket gör att vi riskerar att få fönsterlösa rum i våra bostäder i framtiden.  

Ett annat exempel är att måttet för minsta takhöjd på 2,4 meter, också tas bort. Anki Kaplan Wikström berättade att redan nu får Sveriges Arkitekter samtal från medlemmar som råkat ut för byggherrar som vill sänka takhöjden till 2,2 meter, så att en extra våning får plats inom byggrätten. 

– Vi kommer att få se exempel på mörkare, andefattigare och därmed också mer ohälsosamma bostäder, sa Anki Kaplan Wikström.

Enligt Anders Sjelvgren ställer Boverkets föreskrifter främst krav på hälsa och säkerhet. Undantagen är tillgänglighet och på energiområdet, där det finns politiska ambitioner. Anders Sjelvgren framhöll att den bedömning som behöver göras är om en takhöjd på 2,2 meter överensstämmer med föreskrifterna som handlar om hälsa och säkerhet. Han framförde också att kravet på dagsljus inte nödvändigtvis behöver uppfyllas med hjälp av fönster.

– Hittar någon en annan lösning i framtiden så ska vi inte hindra den utvecklingen, sa Anders Sjelvgren.

Det är byggherren som ansvarar för att föreskrifterna följs; det var Anders Sjelvgren tydlig med. Han sa att det finns en kraftig missuppfattning i branschen att kommunen ska godkänna lösningar, men att det är fel. Det enda kommunen ska göra är att bedöma om byggherren har förmågan att uppfylla samhällets krav, inget annat. 

Ett stort ansvar lade han också på konsulterna. Han sa att de måste ha tillräcklig kompetens för att kunna bedöma om en lösning uppfyller samhällets minimikrav eller inte. Struntar kunden i reglerna ska konsulten säga nej till uppdraget, ansåg Anders Sjelvgren. Han framhöll också att för de byggherrar som fuskar och inte följer samhällets krav finns det kraftfulla verktyg för kommunen.

– De kan neka slutbesked eller hantera det som ett tillsynsärende. Det borde ske oftare, sa Anders Sjelvgren.

Anders Persson från arbetsgivarorganisationen Innovationsföretagen uttryckte, liksom Sveriges Arkitekter och många remissinstanser, en oro för att tolkningen av föreskrifterna blir svårare när de allmänna råden försvinner. Han framhöll också att det måste skjutas till betydande resurser från samhället för att höja kompetensen i byggbranschen. 

Trots den hårda kritiken går Boverket nu vidare med sitt förslag. De fortsatta ändringar som kan komma i fråga är enbart på korrekturnivå. Föreskrifterna är anmälda till EU för granskning, så att inte något i dem utgör ett handelshinder. Därefter ska Anders Sjelvgren underteckna förslaget i december. De nya förskrifterna kommer att träda i kraft den 1 juli 2025. 

Mer att läsa