Gå till innehållet

Han gjorde 100 intervjuer om städer

Gustav Magnusson har samlat tankar om den framtida staden från experter från hela världen i en ny antologi. Själv har han fått en viktig insikt genom arbetet med boken som ges ut med stöd av bland andra danska Realdania:
– Framtiden skapas inte av idéer, utan av människor som tar hand om varandra och agerar proaktivt.

Gustav Magnusson stod mellan två anställningar när lågkonjunkturen slog till och han blev uppsagd efter bara några månader på nya jobbet. Det blev ett bra tillfälle att förverkliga en idé han haft länge, att prata med 100 personer om hur de ser på utmaningar, attityder, visioner och ledarskap i framtidens städer. Resultatet sammanfattas i boken Keynote conversations: 100 Interviews for reinventing the city, som lanseras på Blox i Köpenhamn den 1 oktober.

Bokidén var en utveckling av drygt 30 samtal som Gustav Magnusson genomförde i sex länder runt om i Europa 2017–2019, under sin tid som stadsplaneringschef på EGA, Erik Guidice architecture. Under samtalen fick olika experter berätta om utmaningar i städer i korta videopresentationer. Han jämför det med det snabba, japanska presentationsformatet pecha kucha.

– Det korta formatet ger en cliffhanger och bjuder in lyssnarna till att själva vilja gå vidare och söka kunskap. Det ville jag ta med mig till boken där varje intervju ryms på en sida. Det är som en pecha kucha-festival på 300 sidor, säger Gustav Magnusson.

Han hade ett bra nätverk efter att ha jobbat i tolv olika städer i hela världen, bland annat Bryssel och Honolulu. Listan på möjliga intervjupersoner var ett tag på över 1 000 personer, men efter ett strängt urval landade den i en spridning geografiskt och med nästan lika många kvinnor som män. Riksarkitekten Helena Bjarnegård har skrivit förordet och en intervju med Malmös stadsarkitekt Finn Williams avslutar boken. Där finns urbana experter och rådgivare, stadsplaneringsdirektörer och representanter från akademin från hela världen, men också barn och planeringsstudenter och hans egen nu bortgångna morfar finns bland de intervjuade.

De flesta intervjuer är gjorda på videolänk. Till andra har han skickat frågor via mejl. Vissa av intervjupersonerna har han kunnat träffa.

– Det ger en fin dynamik i boken som helhet att ibland kunna väva in historien av mötet, som Mark Isitts kaffekopp eller Fredrik Gerttens trädörr. Mina tidiga metoder och skrivande skiljer sig från det som är gjort 18 månader senare, säger Gustav Magnusson.

För att kunna trycka boken fick han stöd från den danska allmännyttiga föreningen Realdania, från FFNS stiftelse för forskning och utveckling och genom crowdfunding. Han beställde 1 000 exemplar och en dag i juni stod det en pall med 1,2 ton böcker utanför hans port. Smyglanseringen började genom en presentation på ett institut för hållbart ledarskap i södra Frankrike och genom att han skickade en dedikerad bok till varje person som intervjuats i boken. Sedan dess har han fått många beställningar och dessutom flera inbjudningar om att delta i seminarier och i podcasts.

– Ekonomiskt har det här inte varit världens bästa projekt, men jag har fått en fantastisk respons, och en viktig insikt: Kanske är det inte framtidens stad vi letar efter, utan oss själva i staden. Framtiden skapas inte av idéer, utan av människor som tar hand om varandra och agerar proaktivt.

Mer att läsa