Han fick nog: “Systemfel i byggbranschen”
Nisse Landén på Jais arkitekter fick nog av att den ursprungliga arkitekten ofta blir bortkopplad från projekten när en totalentreprenad handlas upp. Han fattade pennan och skrev.
”Det pratas ofta i branschen om kvalitetssäkring från de tidiga skedena hela vägen till den färdiga byggnadens förvaltning. Att då byta ut alla dem som medverkat i den tidiga processen framstår närmast som häpnadsväckande, men är alltså normalfallet.”
Så skriver Nisse Landén, vd på Jais arkitekter, i sin debattartikel i Svenska Dagbladet där han pekar på de kvalitativa och ekonomiska nackdelarna med att arkitekten som ritat en byggnad ofta kopplas bort när det är dags att ta fram bygghandlingarna.
Vad fick dig att skriva artikeln?
– Jag har länge burit på en frustration över hur det ser ut i branschen och villkoren för utövandet av vårt yrke. Trots högkonjunktur är vi arkitekter hårt pressade. Och när vi pratar om varför det är så dyrt att bygga, varför håller man tyst om det här problemet, att totalentreprenörernas dominans har lett till en uppstyckad process? Kvalitetsbrottet som sker när arkitekten inte följer bygget hela vägen är förödande.
Vad har du fått för reaktioner?
– Mycket positiva, främst från konsultkollegor men också från personer jag inte känner, även byggherrar. Men inga reaktioner från entreprenörsledet.
Vad hoppas du på för förändring?
– Jag sitter själv inte inne med alla svar men fler i branschen måste våga ifrågasätta. Och jag önskar att högskolor och universitet kunde gräva djupare i hur effektiv branschen egentligen är, var kostnaderna sitter och hur processen ser ut. Gärna med internationella jämförelser. Hur får vi en större helhetssyn i projekten, från början till slut?