Fyra planarbeten nomineras till Planpriset 2021
Juryn har nu kommit fram till vilka planarbeten som nomineras till Planpriset 2021.
– Vi vill peka på en riktning där huvudprincipen är att planen håller över tid, säger juryns ordförande Vesna Vasiljkovic.
En ny byggnadsordning och arkitekturpolicy i Stockholm som lyfter arkitekturen som kunskapsområde, planering i Malmö där kultur- och industriverksamhet prioriteras framför bostäder, stadsdelsanalyser med medborgarna i Umeå och en översiktsplan i Ödeshög som utgår de från den lilla kommunens kvaliteter. Planer för utveckling i fyra svenska städer och kommuner är nominerade till Planpriset 2021 som ska delas ut på Arkitekturgalan den 7 april. Priset ska gå till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Ett 20-tal förslag på planarbeten hade kommit in till juryn och har lästs igenom i olika skeden under juryprocessen.
– Det görs enormt mycket fint arbete ute i kommuner och städer och där finns många eldsjälar som driver ett fantastiskt planarbete. Vi letar särskilt efter nytänkande, säger juryns ordförande Vesna Vasiljkovic, arkitekt och kontorschef på Tengbom i Helsingborg.
Under juryarbetet har ledamöterna letat efter de kriterier som ställts upp inför årets pris: Verkshöjd i den rumsliga gestaltningen, hur planerna hanterar vår tids utmaningar, nytänkande avseende klimat- och samhällsutmaningar, hur de hanterar alla skeden från politik till genomförandeprocesser, användandet av holistiska metoder och att planen kan inspirera till nytänkande i branschen.
– Vi vill peka på en riktning där huvudprincipen är att planen håller över tid och vi betonar särskilt vikten av att bibehålla den rumsliga visionen under hela processen fram till genomförande. De fyra förslag vi har nominerat visar hur de kan göra det och att de är väl förankrade i platsen och hos invånarna, säger Vesna Vasiljkovic.
Samtidigt skiljer sig de nominerade planerna åt på flera sätt. I Malmö sätts befintlig kultur och industri framför bostadsbyggande. Umeå har gjort stadsdelsanalyser som har förankrats hos medborgarna. Stockholm har utvecklat en kombination av en arkitekturpolicy och en byggnadsordning där arkitekturen lyfts som ett kunskapsområde. Ödeshög har tagit fram en plan för utveckling i en kommun utan tillväxt.
Bland de förslag som kom in till juryn fanns också en del färdiga detaljplaner, men juryn ansåg att flera av dem hade gjort för stora kompromisser och att visionerna och arkitekturen försvunnit i genomförandet.
– Vi vill betona vikten av att vara uthållig, att hålla i visionen och arkitekturen i hela processen. Planering skapar enorma värden och därför bör vinsterna komma tillbaka till invånarna i form av hållbar och god livsmiljö som håller länge, säger Vesna Vasiljkovic.
De är Nominerade till Planpriset 2021:
Byggnadsordning och arkitekturpolicy, Stockholm
Beställare: Stockholms stadsbyggnadsnämnd. Representant kommunen: Anette Scheibe Lorentzi, stadsbyggnadsdirektör och Torleif Falk, stadsarkitekt. Ansvariga planarkitekter: Karin Stenqvist och Helena Wessberg.
Ur juryns utlåtande: ”I den kraftiga utbyggnad som sker i Stockholm behövs stöd och riktlinjer för att nå hög arkitektonisk kvalitet i det som byggs. Det ger de politiskt antagna dokumenten Stockholms byggnadsordning och arkitekturpolicy. Samtidigt lyfter de arkitekturen som kunskapsområde.”
Planprogram för Sofielund, Malmö
Beställare: Stadsbyggnadsnämnden Malmö stad. Representant kommunen: Ann-Katrin Sandelius och Anna Holmqvist. Ansvarig planarkitekt: Annika Arvidsson
Ur juryns utlåtande: ”Detta planprogram utgår från en nytänkande tolkning av begreppet blandstad och är ett inspirerande exempel på hur kultur, föreningsliv och industriella verksamheter kan få en mer framskjuten plats i planeringen.”
Sociala stadsrumsanalyser och stadsdelsbeskrivningar, Umeå
Beställare: Umeå kommun, Kommunstyrelsens planeringsutskott. Ansvariga planarkitekter: Pernilla Helmersson, Anna Flatholm, Hanna Jonsson, Daniel Lindström, Olle Norqvist, Emil Sandström, Tomas Strömberg och Ebba Sundström.
Ur juryns utlåtande: ”Genom att samarbeta över gränserna, både inom kommunorganisationen, med stadsbyggnadsforskare och med invånarna, har Umeå hittat en modell som borde vara en självklar grund för all planering: att utgå från människornas behov.”
Översiktsplan, Ödeshög
Beställare: Kommunfullmäktige Ödeshögs kommun. Representant kommunen: Rebecka Bäck, Erik Blomdahl. Ansvariga planarkitekter: Rebecka Bäck och Erik Blomdahl.
Ur juryns utlåtande: ”När Ödeshög gör en ny översiktsplan utgår de från den lilla kommunens kvaliteter: närheten till Vättern, småstadsidentiteten och det lokala föreningslivet. Tack vare att kommuninvånarna har involverats tidigt i processen bygger översiktsplanen inte på önsketänkande utan på medborgarnas behov och lokala förutsättningar.”
Jurymedlemmar för Planpriset 2021 är Vesna Vasiljkovic, Lina Gregersdotter, Christer Larsson och Maria Boberg. Juryn utses av Sveriges Arkitekters Akademi för Fysisk Planering.