Första utvärderingen av Brf Viva klar – bostäderna får omdömen från de boende
Mycket betong men bra planlösningar. Insyn och ändå trevligt. En rikedom även om inte allt används. Ungefär så skulle de boendes upplevelser i Kasper Salin-prisade Brf Viva i Göteborg kunna sammanfattas.
Det är tre år sedan inflyttningen startade i projektet som fokuserar på såväl ekologisk som social hållbarhet, och nyligen blev den första undersökningen kring föreningen klar. Lite mer än hälften av de drygt 130 hushållen har medverkat.
– Det är övervägande positivt, säger Anna Braide, som gjort studien för Centrum för boendets arkitektur vid Chalmers.
De flesta som bor i föreningen är välutbildade i medelåldern och Andreas Norrman från Malmström Edström som ritat husen, funderar på vilken skillnad fler små lägenheter hade gjort.
– Det är bara sex bostäder som är tänkta till unga vuxna. Hur hade det sociala fungerat om till exempel en fjärdedel hade riktats till yngre?
Bostäderna i Brf Viva är yteffektiva och istället finns många gemensamma utrymmen och satsningar som orangeri, bytesrum för saker och cykelpooler.
– Även om pandemin betytt att detta inte använts så mycket, tycker man ändå att det ger fin kvalitet i boendet, säger Anna Braide, men tillägger att de så kallade arbetsplats-rummen varit nästintill fullbokade.
Samtidigt visar undersökningen att det klagas på störande ljud och dålig städning av gemensamma utrymmen.
En del i det sociala tänket har varit de så kallade entréträdgårdarna, en typ av loftgångar. De är uppskattade av de boende, man tycker att de är som en “för-trädgård” där man träffar på grannar. Negativt är dock viss insyn.
– Loftgång är ett laddat begrepp, men det handlar helt och hållet om hur något är gjort. Vi har hela tiden trott att dessa kommer att fungera, säger Andreas Norrman.
Ytterligare en utmaning kring Viva har varit gårdarna. Huskropparna står i en bergig miljö.
– Det är många platsspecifika lösningar gjorda i samverkan med andra professioner och som landskapsarkitekt är det så här jag vill jobba, säger Sabina Richter på 02 landskap som står bakom gårdarnas utformning.
Sabina Richter är fortsatt ofta i området när hon leder studiebesök och hon träffar då på boende vars kommentarer stämmer med undersökningen.
– Utsikten på gårdarna uppskattas även om man inte rör sig så mycket där. Men att husen står så att säga mitt i naturen upplevs som en tillgång. Någon berättade att barnbarnen sa att det var som att gå i djungeln.
Anna Braide menar att BRF Viva är ovanligt.
– Det är ett slags fullskaletest av av hållbar bostadsdesign. Kan vi följa upp den här typen av bostadsprojekt kan vi bygga kunskap om det hållbara bostadsbyggandet.