Forskare vill se mer lokala material i byggandet
Marwa Dabaieh, arkitekt och forskare på Malmö universitet, jobbar för att få fram hus som inte genererar några utsläpp och är helt återvinningsbara.
– Ingenting är omöjligt, säger hon.
Marwa Dabaiehs inriktning som forskare är biogeometri samt hållbar och miljömedveten arkitektur. I dagsläget jobbar hon med ett projekt som går under namnet Z free home. Målet är att få fram hus som konstrueras med sex så kallade zero targets. Det betyder hus som inte genererar några utsläpp, kräver noll energi, leder till noll avfall, noll kostnader, noll luftföroreningar inomhus och har noll miljöpåverkan i övrigt.
– Ingenting är omöjligt, säger Marwa Dabaieh och berättar att hon ville hitta en lösning som var anpassningsbar för olika klimat och som snabbt och kostnadseffektivt kunde ge skydd till människor på flykt, ett ämne som ligger henne varmt om hjärtat.
Hennes forskning har bland annat resulterat i ett living-lab-projekt där sju flyktingar byggt en temporär bostad på 37 kvadratmeter i Brunnshög i Lund. I huset har man tagit tillvara lösningar från förr och tillämpat dem på nya sätt, till exempel finns det en jordkällare under huset som fungerar som kylskåp.
Enligt Marwa Dabaieh är huset mer energieffektivt än ett passivhus, det producerar mer förnybar energi än det använder och är helt återvinningsbart eftersom man endast använt material som strå, vass, lera och trä. Med det följer oftast frågor om brandskydd.
– Huset är brandsäkert och certifierat enligt EU-standard. Leran fördröjer till och med brandens spridning, säger hon.
Huset i Brunnshög använts som demonstrationshus i den nya stadsdelen i Lund. Men Marwa Dabaieh blev lite chockad när hon kom tillbaka dit några år efter att huset uppförts, och såg de andra byggnaderna som växt fram.
– Det var väldigt mycket betong. Jag tror vi behöver tänka på vad vi lämnar efter oss för kommande generationer att ta hand om, säger hon.
Själv inspireras hon av mer traditionell och inhemsk arkitektur, både från Egypten där hon kommer från, och andra länder. Hon menar att hela konceptet Z free home handlar om att använda det som finns lokalt och säger att det finns en stor och outnyttjad potential för mer lokala och biobaserade material i de nya hus som konstrueras i Sverige.
– Hur kan vi bäst använda de material och de naturkrafter som sol och vind som finns i vår närhet? Ta Skåne som exempel, här kan man använda mycket mer halm, vass och lera, i alla fall den lera som inte kan användas till jordbruk, säger Marwa Dabaieh.