Försämrade villkor för arkitekter väcker starka reaktioner i Norrköping
Bland annat klämdagar som är självklara för andra arkitekter kan försvinna för anställda i Norrköpings kommun när arbetsgivaren säger sig vilja sätta medborgarna i centrum.
– Jag undrar hur kommunen ska kunna rekrytera erfarna planarkitekter till exempel om villkoren är sämre än för alla andra i branschen, säger Mats Alenljung, ordförande för den lokala arkitektklubben.
Arkitekter och alla andra 1100 tjänstemän som jobbar för Norrköpings kommun har varit lediga på klämdagar vid storhelger samt slutat tidigare dag före röd dag.
Systemet är väldigt vanligt och kallas ofta varierad årsarbetstid. Det innebär att antalet lediga dagar och halvdagar varierar något från år till år eftersom det vissa år blir fler klämdagar och andra år färre. Det talas ibland om ”arbetsgivarjul”, men när julafton ligger på en tisdag som i år, blir det maximalt antal klämdagar för de anställda.
De flesta arkitekter som arbetar under kollektivavtal har det här upplägget och det är också den rekommendation som Sveriges Arkitekter har. Men i Norrköping signalerar nu arbetsgivaren en ny ordning. Det lokala kontorsarbetstidsavtalet har sagts upp utan förvarning och kommunen vill hitta en annan lösning.
I en debattartikel kritiserar de fackliga parterna arbetsgivarens sätt att hantera frågan och undrar om de anställdas perspektiv inte betyder något. En av artikelförfattarna är Mats Alenljung, ordförande för den lokala arkitektklubben.
– Det vi har hört är att de vill dra in klämdagarna och halvdagarna. Även sommartiden kan försvinna. Jag har varit facklig i många år och jag har aldrig tidigare fått så starka negativa reaktioner från yrkeskollegor och andra kollegor.
Att vara arkitekt i en kommun innebär ofta en något lägre lön, men i gengäld en tryggare anställning och i alla fall inte märkbart sämre arbetstider jämfört med den privata sidan av branschen. Om klämdagar och halvdagar försvinner, skulle det bli en märkbar försämring inte bara för arkitekterna.
– Jag undrar hur kommunen ska kunna rekrytera erfarna planarkitekter till exempel, om villkoren är sämre än för alla andra i branschen, säger Mats Alenljung.
Arbetsgivaren har en annan syn på förändringen, inte helt oväntat. Tf HR-direktör Carola Lilja vill vända lite på perspektivet:
– Medborgarna och deras behov måste vara i första rummet. Vårt ansvar är att tillgodose deras behov även på klämdagar och under sommaren. Som det är nu finns det olika avtal för tjänstepersoner och så borde det inte vara. Därför har vi sagt upp avtalet. Nu väntar samtal med de fackliga organisationerna, säger hon.
Har du någon förståelse för att en tänkbar försämring för era anställda väcker reaktioner?
– Ja, det är klart jag har. Alla tittar på sin situation. Men vi måste tänka på att varje dag leverera tjänster till medborgare och företag samtidigt som vi ska vara en attraktiv arbetsgivare.
Hur ser du att ni kan lösa denna svåra knut?
– Jag kan inte föregå förhandlingarna som väntar, men jag tror att ett bra avtal kring flextid kan lösa detta.