”För 26 år sedan pratade ingen om arkitektur”
Wingårdhs var ett av kontoren som bjöd in kollegor och allmänhet under årets upplaga av Open architecture studio i Malmö.
Eventet Open architecture studio i Malmö arrangerades för första gången i september förra året i samband med Malmö in the making. Ett tjugotal arkitektkontor öppnade då upp sina lokaler under två dagar för kollegor och nyfikna Malmöbor.
– Eftersom det var en helt ny satsning stämde vi av med kontoren efteråt hur de upplevde det hela och om det var något de ville justera. Eventet var uppskattat, säger Angelica Åkerman, arkitekt och strateg på Form design center, som arrangerar OAS tillsammans med Sveriges Arkitekter Skåne.
Utbudet breddades i år med fler aktörer som Malmö stad, Växtvärket och Region Skåne. Totalt medverkade 26 kontor. Ett av dem var Wingårdhs.
– För oss är det självklart att vara med. Jag har varit verksam i 26 år och för 26 år sedan var det ingen som pratade om arkitektur. Som kår hade vi svårt att komma fram och synas, säger Joakim Lyth, kreativ ledare på Wingårdhs i Malmö.
– Men idag har vi Arkitekturupproret, tv-serier som Husdrömmar och löpsedlar om arkitektur. Nu är alla intresserade av arkitektur, inte bara av inredning, utan även stadsbyggnad. Det är självklart att vi vill visa upp vad vi håller på med, berätta om vår roll i plan- och byggprocessen och bidra till ett öppnare och mer demokratiskt samhälle.
Wingårds i Malmö arbetar med flera tongivande projekt som intresserade besökare kunde ta del av.
– Vi håller på med två stora offentliga byggnader här i Malmö som vi visar för första gången. Dels en modell över det södra sjukhusområdet som vi gör tillsammans med Link arkitektur, dels den nya Multihallen som vi ritar åt Malmö stad och MFF och som ligger på stadionområdet. Det är kul att kunna visa upp modeller på hur det ska bli och fascinerande vilka känslor som förändringar kan röra upp, säger Joakim Lyth.
För Wingårdhs är det dock inte ovanligt med besökare utifrån. De har haft öppet för allmänheten med jämna mellanrum sedan de flyttade till sitt kontor, som de fått stadsbyggnadspriset för, i Västra hamnen för fyra år sedan.
– Vi har haft öppet hus så många gånger att vi redan har ett material att visa upp. Sedan toppar vi upp det med det allra senaste, så OAS innebär inte så mycket extra jobb för oss, säger Joakim Lyth.
Förhoppningen nu är att OAS ska bli något återkommande.
– Vi som arrangörer ser gärna att det blir ett permanent event som växer och utvecklas över tid. Men det bygger på att de medverkande har ett behov av arrangemanget och vill delta, säger Angelica Åkerman.