Gå till innehållet

Fastighetsborgarrådet i Stockholm ifrågasätter arkitekttävlingar

Stockholms fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) ifrågasatte arkitekttävlingar vid ett webbsänt lunchseminarium om ”ordning och reda i Stockholms fastighetsbestånd”.
– Det är oansvarigt att dra i gång arkitekttävlingar utan finansiering. Det finns också en principiell diskussion att ha kring arkitekttävlingar, säger han.

Det är projektet Liljevalchs tillbyggnad som föranledde det seminarium som fastighetsborgarrådet modererade och som sändes live på Moderaterna i Stockholms stads facebooksida.

Borgarrådet inledde med en dragning där han bland annat pekade på vikten av att ”inte hamna i överraskningar” och ”bättre stå emot press om sena önskemål i projekten”. Dennis Wedin refererade till att Liljevalchs tillbyggnad, ritad av Gert Wingårdh efter vinst i en arkitekttävling år 2014, blivit mångfalt dyrare än planerat, att den första summan för utbyggnaden var 130 miljoner men att den slutligen kommer att landa på 390 miljoner.

– Det togs inte hänsyn till risken och därför var det tvivelaktigt med en arkitekttävling på det sättet, anförde Dennis Wedin.

Han anförde vidare att det finns en ”principiell diskussion att ha kring arkitekttävlingar”. Han menar att arkitekttävlingar innebär att kommunen tappar makten över besluten.

– Vi måste kunna revidera, göra besparingar, eller stoppa ett projekt. I avtal med arkitekt blir vi juridiskt bundna att fortsätta projektet, även om det dyker upp överraskningar, sa han.

Till seminariet var bland andra Anna Forsberg, projektledare för tävlingsverksamheten vid Sveriges Arkitekter, samt Martin Martin Ehn-Hillberg, kontorschef för White arkitekter i Stockholm, inbjudna.

Anna Forsberg reagerade på Dennis Wedins påstående att arkitekttävlingar medför att kommunen tappar makten över besluten i projektet.

– Så är det inte. Efter en tävling har kommunen rätt att direktupphandla vinnande team och man har rätt att förhandla med dem. Är man inte överens blir det inget projekt sa Anna Forsberg.

Vidare förklarade hon för Dennis Wedin att tävlingsförslaget är framtaget utan dialog med beställaren och att det sen är det vinnande teamets uppgift att vidareutveckla förslaget efter vinsten.

– Det är viktigt att i juryutlåtandet definiera vad vinnarteamet ska jobba vidare med. Där är det du som beställare som har all makt. Sen, tillsammans och hand i hand med arkitekten jobbar man vidare. Det är inte så att ni tappar makten. Ni är med från ax till limpa och där är det viktigt att man har engagerade och kompetenta beställare, sa Anna Forsberg.

Martin Ehn-Hillberg från White betonade vikten av att ha med ekonomin från början och han underströk också att tävlingar är ett bra sätt att belysa komplexa frågor.

– När vi väljer att tävla ska det vara med rätt förutsättningar och vid rätt tillfälle. Gör en noggrann investeringskalkyl från början och låt sen arkitekten vara med från början, förstå kalkylen, vara med och räkna på den, och också ta ansvar för den hela vägen, sa han.

Det livesända seminariet finns att se här.

Mer att läsa