Positiva trenden fortsätter – färre arkitekter får a-kassa
Allt färre arkitekter tar emot ersättning från a-kassan, enligt färsk statistik från Akademikernas a-kassa. Men trots den positiva trenden är arbetslösheten bland arkitekter nästan dubbelt så stor nu som förra året.
– Det är för tidigt att säga om vi är i en uppgång, men det går åt rätt håll i alla fall, säger Rita Georgiadis, förbundsjurist vid Sveriges Arkitekter.
264 arkitekter tog emot ersättning från Akademikernas a-kassa under mars 2021. Det motsvarar 2,9 procent av de medlemmar i Sveriges Arkitekter som är anslutna till Akademikernas a-kassa och innebär en minskning från februari då 277 arkitekter tog emot ersättning. Statistiken från mars innebär också att den positiva trenden fortsatt varje månad sedan oktober, då andelen som tog emot ersättning var den högsta hittills under pandemin, 3,8 procent.
Trots den fortsatta minskningen är arbetslösheten bland arkitekterna fortfarande större än den var för ett år sedan, då 137 arkitekter tog emot ersättning från a-kassan. Samtidigt har antalet arkitekter som är anslutna till Akademikernas a-kassa ökat med över 300 under det gångna året, från 8 665 i mars 2020 till 8 998 2021.
Rita Georgiadis, förbundsjurist vid Sveriges Arkitekter, säger att minskningen går i linje med förbundets bild av utvecklingen i branschen.
– Utvecklingen har väl vänt nu. Det är för tidigt att säga om vi är i en uppgång, men det går åt rätt håll i alla fall, säger hon.
Rita Georgiadis understryker samtidigt att statistiken är trubbig, bland annat då den inte visar nyutexaminerade studenter, men säger att bilden av ett långsamt trendbrott också återspeglar sig i förbundets samtal med medlemmar.
– Vi har en del som ringer nu om att de byter jobb. Det är ett gott tecken, att det finns jobb och att man vågar säga upp sig och byta anställning. Sådana samtal hade vi inte förra året när vi var mitt uppe i pandemin, säger hon.