Få arkitekter i sociala medier-debatten om Kasper Salin-priset
Nomineringarna till årets Kasper Salin-pris skapade en mobb av negativa kommentarer på Sveriges Arkitekters Facebook-sida. Endast två arkitekter valde att delta i debatten.
Det blev en tuff vecka för kommunikationsavdelningen på Sveriges Arkitekter när nomineringarna till Kasper Salin-priset tillkännagavs.
På förbundets Facebook-sida strömmade det in över 100 klagomål och negativa kommentarer på inlägget. Orsaken kan delvis härledas till att Arkitekturupproret uppmanade sina medlemmar på Facebook att besöka förbundets inlägg och tycka till.
Richard Bergqvist, som inte tillhör Arkitekturupproret, var en av två arkitekter som valde att delta i debatten. I flera inlägg försökte han förklara vilka kriterier som imponerar på branschkollegor, och att dessa oftast skiljer sig från vad som imponerar på gemene man. I en diskussion som uteslutande handlade om fint och fult försökte han göra arkitektens perspektiv och förutsättningar begripliga för utomstående.
– Nästan alla arkitekter brinner för det vi gör och vi pratar mycket med varandra. Men många kanske inte ser att man kan göra en samhällstjänst och nå ut till andra, att det finns ett värde i att lyssna på andra, och att arkitektur inte bara är en intern angelägenhet, säger Richard Bergqvist.
Vilket ansvar bör arkitekter ta i dialogen med exempelvis Arkitekturupproret?
– Vi borde absolut ta debatten i mycket större utsträckning. Vi kan inte stillatigande ta emot allt, eller för den delen bara låta några få röster tala för alla, säger Richard Bergqvist.
Under den första veckan plockade Sveriges Arkitekters kommunikationsavdelning bort omkring 70 kommentarer på inlägget om nomineringarna med anledning av att de inte följde förbundets policy för kommentarer i deras sociala medier.
– I det här fallet var det oskälig och omotiverad kritik. Det var ett osakligt tyckande och många gånger ett rätt så hatiskt uttryck som inte platsar på Sveriges Arkitekters Facebook-sida, säger Ana Esteban, kommunikationsstrateg på Sveriges Arkitekter.
Flera stycken skrev i kommentarstråden att de inte förstod varför ni raderade deras kommentarer. Är det ett problem att inte fler förstod er avsikt?
– Ja det tycker jag, men att gå in i en debatt med så högt tonläge förtydligar ofta inte budskapet från organisationen. Vi förbehåller oss rätten att påtala policyn och den är tydligt skriven.
Att det var så få arkitekter som deltog i debatten om Kasper Salin-nomineringarna ser Ana Esteban som ett problem.
– Det klart att vi skulle vilja att fler arkitekter skulle ha figurerat i tråden. Vi jobbar dock inte med att skapa kampanjer där vi uppmanar våra medlemmar att skriva och tycka på det ena eller andra sättet, varken på Facebook eller på andra ställen. Tyvärr tror jag det är avskräckande att se att de som tar debatten blir väldigt ansatta. Så jag förstår att man kanske inte blir så sugen, säger hon.