Gå till innehållet

En tredjedel av företagen tror på fler uppsägningar

Arkitektbranschen står även fortsatt inför stora utmaningar och påverkas negativt av konjunkturläget, enligt Innovationsföretagens senaste konjunkturrapport.

Innovationsföretagen har släppt sin senaste konjunkturrapport, Investeringssignalen. Enligt den “fortsätter arkitektföretagen att kämpa med svag efterfrågan”. 

– Att arkitektföretagen fortfarande lider av svag efterfrågan återspeglas i rekryteringsbehovet, säger Richard Österberg näringspolitisk expert på Innovationsföretagen i ett pressmeddelande.

En tredjedel av arkitektföretagen har i Innovationsföretagens undersökning uppgett att de fortfarande tror på en lägre orderingång kommande halvår. Och en lika stor andel, 30 procent, säger att de kommer att behöva säga upp medarbetare de närmaste sex månaderna.

Samtidigt uppger 51 procent av företagen att de förväntar sig en oförändrad personalstyrka kommande halvår. Och 19 procent uppger till och med att de tror att de kommer att anställa fler.

Men om situationen är som i föregående period, är prognoserna osäkra. Innovationsföretagen har analyserat träffsäkerheten i företagens bedömningar, det vill säga hur väl prognoserna från den förra mätperioden stämmer med det som sedan hänt. 

”Vi kan se att arkitektföretagen vid förra mätningen i relativt hög utsträckning hoppades kunna ha en oförändrad personalstyrka (64 procent), men i stället har tvingats minska personalstyrkan i hög utsträckning (53 procent av företagen)”, skriver Innovationsföretagen i rapporten.

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa