Dubbelt upp för Skälsö arkitekter
Med både Villapriset och priset för Ung svensk arkitektur blev Gotlandsbaserade Skälsö arkitekter Arkitekturgalans stora vinnare.
– Vi är otroligt tacksamma. Vi har ibland känt oss isolerade i dimman – precis som våra hus – så det är så fint att visa upp vad vi gjort, sa Erik Gardell när kontoret tog emot sitt andra pris.
Skälsö arkitekter grundandes i Visby 2010 och har idag sin bas både på Gotland och i Stockholm. Till Arkitekturgalan 2017 var kontoret nominerat till två priser och har nu alltså kammat hem båda. Efter utdelningen var det en grupp märkbart omtumlade och glada vinnare som mötte Arkitekten.
– Jag är förvånad, absolut. Vi trodde nog alla att vårt projekt var lite för annorlunda, men det visade sig ju helt rätt att vi jobbar med typologier som är väldigt ovanliga, säger Mats Håkansson, arkitekt på Skälsö arkitekter.
Priset för Ung svensk arkitektur gick till detaljplanen och gestaltningsprogrammet för det 165 hektar stora området Bungenäs på nordöstra Gotland samt de 30 projekten som redan finns på plats, vilket är allt från en kalklada som omvandlats till restaurang och en mur som byggts om till madrassförråd till nya fritidshus. Bungenäs var tidigare ett militärt övningsområde, men har nu planerats för 120 tomter avsedda främst för fritidshus.
I sin motivering skriver juryn att arkitekterna ”har rört sig ledigt mellan såväl stadsbyggnadskonst, landskapsgestaltning och planering som transformation, nybyggnation och inredning och visar upp en imponerande förmåga att hantera både en komplex helhet och finstilta detaljer. En sällsynt poetisk gestaltning av en karg och bister plats har gett svensk byggnadskonst en ny referens.”
– När militärens nedläggning kom år 2000 trodde alla att samhället skulle dö. Men det blev starten på Bungenäs. Först gjordes det en översiktsplan som inte riktigt tog hänsyn till historien, med golfbanor och flervåningshus, men så kom vi in i bilden av en slump genom entreprenören Joachim Kuylenstierna som trodde på oss och vi hade helt andra glasögon på oss. Vi såg kvaliteten i de historiska lagren; militären, kalkindustrin och så förstås naturen, säger Erik Gardell, en av kontorets partners.
Vi såg kvaliteten i de historiska lagren; militären, kalkindustrin och så förstås naturen.
Beställare av detaljplanen är Aktiebolag Bungenäs kalkbrott genom Joachim Kuylenstierna. Arkitektteamet från Skälsö arkitekter består av Erik Gardell och Joel Phersson (ansvariga), Mats Håkansson (handläggande), Lisa Ekström, Sofia Nyman och Sigrid Nyberg (medverkande) samt Daniel Heilborn (endast planen).
Priset delas ut av tidskriften Arkitektur till arkitekter under 40 år för att lyfta fram tendenser i den unga svenska arkitekturen, men också för att ringa in frågor som ligger i tiden. Och det är något som Skälsö arkitekter tror att de gjort genom att ge en förfallen struktur en ny form och funktion och samtidigt addera så lite som möjligt.
– Sextio procent av projektet som vi fick Villapriset för fanns ju redan där. Vi behövde aldrig välja estetik utan det gav sig, vi hade en bunker som vi skrapade fram och så lät vi den komma upp en våning med subtila grepp, säger Mats Håkansson.
Byggnad 104 som fick Villapriset är ett av de bostadshus som byggts på Bungenäsområdet. Projektets team från Skälsö arkitekter består av Erik Gardell (ansvarig), Mats Håkansson (handläggande) samt Joel Phersson, Lisa Ekström, Sofia Nyman och Sigrid Nyberg (medverkande). Beställaren är privat.
I sin motivering skriver juryn att byggnaden “övertygar från övergripande koncept hela vägen ner till detaljbearbetningen. Med en fantastisk vertikal infogning i landskapet lyckas både exteriör och interiör imponera i balansen mellan slutet och öppet. Tillvaratagandet och utvecklingen av det som redan fanns på platsen gör huset till inspiration för alla att gräva där man står”.
När Skälsö arkitekter ska sammanfatta vad de tror var det vinnande konceptet, både för detaljplanen, gestaltningsplanen och den prisade villan, är det också det faktum att de genomgående anlitat lokala hantverkare och byggare samt att de haft en kontinuerlig dialog med lokalsamhället och den enskilda beställaren som de lyfter fram.
– Paret hade ett otroligt starkt intresse för militär historia och lämningar. Huset var från början formgivet mer för evenemang än att man skulle bo i det, men under processen blev de småbarnsföräldrar och nu bor de där som vilken familj som helst i huset ovan mark, säger Erik Gardell.
Vad säger ni till dem som upprörs av idén om en bostad i en bunker?
– Det kanske låter som en klyscha men att jobba med kontexten är väldigt viktigt för oss, vi kämpar verkligen med det. I det här fallet var det en bunker från år 1944, men just nu jobbar vi i en liten by med klassiska gotländska strandhus – och då är det det som formar vår typologi, säger Erik Gardell.
Här är övriga vinnare från Arkitekturgalan 2017
Kasper Salin-priseT
Skissernas museum, Lund
Arkitekter: Elding Oscarson genom Jonas Elding, Johan Oscarson (ansvariga), Tristan Zelic, Matthias Salaets, Gustaf Carlsson, Yuko Maki, Paolo Migliori.
Beställare: Statens Fastighetsverk
Sienapriset
Stenpiren, Göteborg
Arkitekter: Sweco Architects genom Henrik Fogelklou (ansvarig), Hanna Hjalmarsson, Maria Modin, Urban Rickardsson, Hanna Gustafsson, Malin Mirsch, Marcus Isaksson, Pekka Läppenen.
Beställare: Göteborgs stads trafikkontor
Kritikerpriset
Jesper Wachtmeister, regissör och producent, Solaris Filmproduktion.
Trafikverkets arkitekturpris
E6 genom Världsarvet, sträckan Pålen-Tanumshede
Arkitekter: Josefina Lenning (ansvarig), Rune Andersson, Katharina Nyström, Stephan Schumpp, Hans Wiktorsson, Staffan Rossing, Aleka Karageorgopoulos, Henrik Nilsson.
Beställare: Trafikverket
Planpriset
Planprogram för Södra Skanstull
Medverkande: Stockholms stads stadsbyggnadskontor genom Ewa Wåhlin, Helena Wessberg, Daniel Andersson, Sophia Norrman Winter.
Arkitekter: Krister Lindstedt, Ivar Suneson, Jens Rasmus Andersson, Rebecca Rubin (White), Anders Jönsson, Patricia Aramburu (Andersson & Jönsson), Elisabeth Renlund och Lars Kiesel (WSP), Anna Birath (Nyréns), Joel Hernbäck (Spacescape).
Beställare: Stockholms stads exploateringskontor genom Christina Winberg, Johan Karlqvist, Ingmarie Ahlberg och Inger Åberg.
Bostadspriset
Trädgårdarna, Örebro
Arkitekter:
Marge Arkitekter genom Susanne Ramel, Linda Björn, Katarina Grundsell (ansvariga), Moa Wendt, Frida Bengtsson, Johanna Karlsson, Magnus Svensson, Jennie Enwall, Eli Nurbo, Johanne Vestergaard, Selma U Johansson, Ethem Erdogan,
James Ford, Simon E Hinnerud, Dennis Eriksson, Anna Pang, Alf Orvesten, Marta Wännman, Lina Andersson.
Beställare: Örebro Kommun och Skanska Sverige
Guldstolen
Kontorshotellet Alma, Stockholm
Arkitekter: Tham & Videgård genom Bolle Tham, Martin Videgård (ansvariga), Oskar Lundahl, Linda Högberg Andersson, Samuel Vilson.
Beställare: Alma