Drygt 80 företag står redo att hjälpa i krisen
EU-kommissionens efterlysning av arkitektkontor som kan hjälpa till i kampen mot Covid-19 har samlat drygt 80 intresseanmälningar, varav tre från Sverige.
– Det kändes självklart att anmäla oss, vi vill kunna vara med och bidra, säger Christine Hammarling på Tengbom.
Det är den europeiska arkitektorganisationen ACE som administrerar EU:s efterlysning och som samlat in arkitektkontorens intresseanmälningar att hjälpa till i coronakrisen.
– Vi har fått in svar från företag som till exempel kan bygga sjukhus av containrar eller som har idéer om att använda tomma utställningslokaler och erbjuder lösningar för att bygga avskilda rum. Vi har också fått ganska många som erbjuder sig att 3d-printa vårdutrustning. Andra erbjuder sänglösningar och några få har också anmält att de kan bistå med modellering och simulering av virusets spridning, säger Veronika Schröpfer, forskningschef på ACE.
Tengbom är ett av de tre svenska kontor som nappade på uppropet som annonserades på Sveriges Arkitekters hemsida för cirka två veckor sedan.
– Vi hade redan kommit igång internt och tänkt på hur vi kan hjälpa till utifrån vår kompetens inom vårdarkitektur. Vi har till exempel sedan tidigare samarbete med ett kinesiskt kontor som varit med och ritat sjukhus för snabb uppbyggnad i Wuhan och på det nationella planet har vi en pågående dialog med våra kunder inom vårdsegmentet. Och liksom många andra med 3d-printrar kan vi hjälpa till att producera material, säger Christine Hammarling som är arkitekt på Tengbom och även adjungerad professor på Chalmers.
Bäck Leret architects i Göteborg är ett av de mindre kontor som anmält sig att hjälpa till.
– Anledningen till att vi svarade på uppropet är att vi har många års erfarenhet av modulbyggande inom farmaceutisk produktion, laboratorier och biotech i Europa, USA, Kina och Afrika. Med denna expertis samarbetar vi gärna även med andra arkitektkontor som är specialister på intensivvårdsavdelningar för att till exempel hitta modullösningar som snabbt kan uppföras på nya platser, säger Benedict Leret.
Varken Christine Hammarling eller Benedict Leret har ännu fått någon respons på sina anmälningar. Veronika Schröpfer på ACE förklarar att ACE nu har skickat vidare anmälningarna till EU-kommissionen. EU-kommissionen sammanställer i sin tur listor på företag och de tjänster de kan erbjuda och distribuerar dessa till medlemsländerna.
– Medlemsländerna kommer sedan att besluta vem de vill kontakta och för vilket projekt, beroende på vilka behoven är. Det betyder alltså att företagen kan komma att bli kontaktade av sin egen regering, säger Veronika Schröpfer.
De svenska kontoren säger att de står i startgroparna.
– Vi är redo, vi har resurser att sätta in direkt, säger Christine Hammarling på Tengbom.
– Det skulle vara en stor ära för oss att på något sätt göra en insats för att bekämpa Covid-19, även om det bara blir med vår 3d-printer som gör respiratorkomponenter, säger Benedict Leret på Bäck Leret architects.