Gå till innehållet

Domstolen prövar upp­sägning på grund av under­prestation

Nya LAS ger arbetsgivare större makt än tidigare när det gäller uppsägningar på grund av personliga skäl men ännu saknas rättslig prövning av vad som räknas som underprestation. Nu ska Arbetsdomstolen avgöra en tvist i frågan.

Tvisten som ska avgöras i domstol handlar om en säljare på ett telemarketingbolag som blev uppsagd från sin tjänst på grund av personliga skäl våren 2023. Arbetsgivaren anser att säljaren underpresterat men fackförbundet Unionen anser att det saknas grund för uppsägning och har stämt företaget och kräver att säljaren ska få tillbaka sin anställning. Detta rapporterar tidningen Kollega

Sveriges Arkitekters chefsjurist Jens Andersson säger att ärenden som rör bristande prestationer som grund för uppsägning förekommer även i arkitektbranschen då och då.

– Det kan handla om arbetsgivare som vill omplacera till en mindre kvalificerad tjänst eller till och med säga upp en anställd på grund av underprestation, säger Jens Andersson.

Jens Andersson ser positivt på att frågan nu prövas.

– Vad jag vet är det ingen som i våra ärenden specifikt hänvisat till de nya reglerna, men det kommer säkert att dyka upp. Det är bra att frågan prövas av Arbetsdomstolen, särskilt om de är tydliga i domskälen med vilka faktorer som ska beaktas vid bedömning av prestation och vilken hänsyn som ska tas till personliga förhållanden, krav på kompetensutveckling med mera, säger Jens Andersson. 

Mer att läsa