Gå till innehållet

De startar en material­pool för studenterna

Arkitekten Dan Romell har tagit initiativet att donera verktyg och material som kan användas av studenterna i första årskursen på Arkitekturskolan vid KTH.
– Jag hoppas att mitt exempel kan ge fler yrkesverksamma en knuff att bidra till att stötta studenterna, säger han.

Det var för två år sedan som idén först dök upp, efter att Dan Romell läst i Arkitekten om att studenter larmade om höga kostnader för inköp av allt material de behöver skaffa för att kunna genomföra sin utbildning. 

Nu har idén blivit verklighet, då han vid ett möte med styrelsen för Arkitektursektionen vid Tekniska högskolans studentkår donerade sina gamla linjaler, mallar, skisspapper med mera. Tanken är att det ska bli början till en materialpool, där studenter kan komma och låna.

– Jag tycker att det är viktigt att vi som yrkesverksamma och arkitektföretagen kommer ihåg att hålla kontakten med studenterna. Materialgåvan kan bli en första konkret hjälp, säger Dan Romell.

Han var själv ordförande i Arkitektursektionen på KTH i början av 1990-talet. Under mötet med den nuvarande styrelsen fick han frågor om hur det var förr och han kunde bland annat berätta att det bara var en av 60 i hans årskurs som fick jobb som projekterande arkitekt efter examen då, runt 1993.

Vincent Landemoo går i årskurs fyra på Arkitekturskolan och är ordförande för den nuvarande Arkitektursektionen på KTH.

– Dan Romell kontaktade mig för en tid sedan och nu fick vi till ett möte där han lämnade över sitt material. Vår idé är att märka upp materialet som lånematerial för studenterna som går i ettan och ritar för hand, så alla slipper köpa sprillans t-linjaler och liknande, säger Vincent Landemoo.

Vincent Landemoo tycker också att kontakten med yrkesverksamma arkitekter är viktig.

– Det finns en massa arkitekter där ute som har sina historier om hur de hankat sig fram i goda och sämre tider. Vi har vår årliga arbetsmarknadsmässa Arkipelago men på sistone har färre arkitektföretag deltagit där, troligen på grund av konjunkturen. Det är synd, det har blivit färre tillfällen för studenter att möta yrkesverksamma, i tider då det behövs mer än någonsin, säger han.

Vincent Landemoo hoppas också att Dan Romells exempel kan inspirera fler.

– Jag tror att många yrkesverksamma känner som Dan och säkert är jättenyfikna på att höra hur vi har det och vill bidra, säger han.

Exakt hur den fortsatta insamlingen av material ska gå till är inte helt klart men planen är att det ska komma att finnas en inlämningslåda i skolans entré. Bland materialet som Dan Romell donerade, finns en del verktyg för handritande som dagens studenter knappt känner till eller som knappt går att få tag på. 

– Där fanns till exempel en linjal med badrumsmallar, en sådan hade jag aldrig sett förut, säger Vincent Landemoo.

Mer att läsa