De satsar nytt trots konjunkturläget
I veckan öppnade Cedervall en ny kreativ hubb med kraftigt utökade lokaler i Stockholm. Och två arkitekter med ledande befattningar på andra stora kontor har hoppat av och startat eget.
Trots bistra tider görs det satsningar i branschen. Cedervall arkitekter utökar sin kontorsyta med 400 kvadratmeter med visionen om en ny kreativ hubb på Södermalm i Stockholm.
– Det har varit lite ångest, hur ska det gå? Vi skrev på hyreskontraktet redan i somras. Men nu känns det kul och som att vår vision väcker intresse, säger Björn Stillefors, vd på Cedervall arkitekter.
Det var när kontoret sökte efter nya lokaler som de upptäckte lokalerna på Maria Bangata 6, i ett hus ritat av Ivar Tengbom 1932 och där det stora tobaksbolaget tidigare huserat.
– Det är fantastiskt fint! Vi visste att det var för stort för oss men så växte visionen om en gemenskap, att bjuda in fler företag och dela på gemensamma resurser, säger Björn Stillefors.
Vi visste att det var för stort för oss men så växte visionen om en gemenskap.
Lokalerna är på totalt 1 600 kvadratmeter. Cedervall arkitekter har själva cirka 100 anställda och lokalerna ska kunna rymma lika många personer till.
– Vi utgår ifrån arbetssättet som råder post pandemin med flexibla arbetsplatser. Vi satsar på samarbetsytor, de ytorna man inte har hemma och som gör det roligare och bättre att arbeta, säger Anna Gathu, inredningsarkitekt på Cedervall och ansvarig för utformningen av de nya lokalerna.
Vi satsar på samarbetsytor, de ytorna man inte har hemma och som gör det roligare och bättre att arbeta.
Entréplanet med högt i tak utgörs av 350 kvadratmeter gemensamma rum och mötesplatser. Hjärtat i lokalerna är en gemensam matsal, en ”bamba”, västsvenska för skolmatsal. Andra gemensamma rum är ett bibliotek och ett materialrum.
Den 20 februari slogs portarna upp till den nya hubben.
– Vi kallar den MBG6, andra kontor ska inte behöva säga att de hyr in sig hos Cedervall utan att de hyr in sig på MBG6 där det finns plats för fler, säger Björn Stillefors.
Redan har några företag skrivit på för att flytta in. Björn Stillefors förklarar att det ska vara både arkitektkontor och andra kreativa yrkesgrupper som har nytta av varandra. En del av visionen är också att det blir ett sätt att tackla lågkonjunkturen, med möjligheter till gemensamt sälj och samarbeten.
– Vi på Cedervall har, liksom alla andra, arbetsbrist idag men vi har inte behövt varsla eller säga upp och jag hoppas verkligen att vi inte kommer att behöva göra det heller. Vi har inte anställt några nya sedan i somras, säger Björn Stillefors.
En annan nysatsning som offentliggjorts i veckan är nystartade Koponen Stenqvist, grundat av arkitekterna Taiga Koponen och Mikael Stenqvist som lämnat ledande positioner på White arkitekter respektive Link arkitektur för att starta nytt tillsammans.
– Vi vill ha kul och göra fina projekt. Vi gillar det vackra och hållbara. Med rådighet kan vi på bästa sätt dra nytta av våra erfarenheter. Vi kan fokusera på arkitektur, kärnverksamheten som ibland tappas bort på de större kontorens strävan mot specialiseringar och det multidisciplinära, säger Mikael Stenqvist till Arkitekten.
– Vi har under några år lekt med tanken och diskuterat möjliga upplägg för ett gemensamt kontor. Vi har kommit till en punkt där vi är synkade och där vi befann oss var tajmingen rätt, säger Taiga Koponen.
Det är oroliga tider med lågkonjunktur. Hur resonerar ni kring det och era möjligheter att starta något nytt?
– Vi väljer att se glaset som halvfullt även om konjunkturen dippar. Vi har varit i gång några månader och ser redan att det går utmärkt att få kontor att flyga med lite motvind. Byggbranschens massiva omställning mot ett hållbart byggande ger många fördelar för arkitekter som är flexibla, lyhörda och snabbfotade.