De är nominerade till Landskapsarkitekturpriset
Fyra Stockholmsprojekt gör upp om Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur 2019.
– De representerar fyra olika kategorier av platser i våra stadslandskap och är formgivna utifrån olika förutsättningar och problemställningar, säger Monika Gora, ordförande i prisjuryn.
Juryn för Landskapsarkitekturpriset har rest från norr till söder och från öster till väster för att hitta de fyra kandidaterna.
– Om landskapsprojekten tidigare varit mer tekniskt perfekta så har landskapets förutsättningar och det levande materialet fått ta mer plats i år. Det handlar om kroppsnära naturupplevelser, det taktila, dofter och ens egen rörelse eller stillhet, inte bara om det visuella, säger Monika Gora.
Att det blev fyra Stockholmsprojekt som till slut vaskades fram är en tillfällighet, menar hon.
– Vi har varit på många platser. Det som utmärker de fyra nominerade är att man där känner omtanke. Omtanke om besökarna och de värden som finns eller skapats. Det är livsbejakande platser med egna karaktärer. Gemensamt är också att de är jordnära och enkla men samtidigt komplexa och innovativa med hög kvalité på gestaltning och genomförande, säger Monika Gora.
Hållbarhets- och klimataspekter finns i alla projekten.
– Det stora perspektivet, att vi är en del av ett sammanhang ekologiskt och socialt, gestaltats med inlevelse och värme. De tekniska lösningarna har fått en underordnad roll. Till exempel har ekosystemtänket inte resulterat i en maskin. Den sensuella upplevelsen är överordnad, säger Monika Gora.
Vinnaren koras på Arkitekturgalan den 10 mars.
Här är de nominerade till Landskapsarkitekturpriset 2019:
Farsta strandbad Bryggan, Stockholm:
Ansvariga: Karavan landskapsarkitekter genom Åsa Ehn Hillberg, ansvarig landskapsarkitekt, Henrik Thuring, handläggande landskapsarkitekt, och Kristin Träff Temnell, medverkande landskapsarkitekt.
Byggherre: Christina Söderström Lööf och Ann-Louise Dyer, trafikkontoret på Stockholms stad.
Ur motiveringen: “Som social plats inbjuder bryggan till att bada, sitta, röra sig eller bara försjunka i känslan av att sväva på vattenytan. Den genomarbetade enkelheten och den raffinerade materialbehandlingen framhäver naturupplevelsen utan att störa den.”
Projektkostnad: 8 Mkr.
Gravitational Ripples, Stockholm
Ansvariga: Lea Porsager, konstnär och koncept, Søren Assenholt, konstnär och byggledare, Rasmus Strange Thue Tobiasen, arkitekt, och Synnøve B. Brøgger, psykolog.
Byggherre: Vanja Knocke, arkitekt, och Lotta Mossum, SFV.
Ur motiveringen: “Gravitational ripples är en värdig minnesplats på samma gång som det är ett sinnligt och poetiskt landskapsrum. Verket är resultatet av en tävling utlyst av Statens konstråd och Statens fastighetsverk, efter ett beslut av regeringen att skapa en fysisk plats till minne av de som miste sina liv i tsunamin i Sydostasien 2004.”
Projektkostnad: 12,7 Mkr.
Jaktgatan och Lövängsgatan, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm
Ansvariga: AJ Landskap genom upppdragsansvariga landskapsarkitekter Anna Englund och Anders Jönsson, samt landskapsarkitekter Fredrik Dunér, Marie Ejdemo och Anna Grönberg.
Byggherre: Ansvarig landskapsarkitekt Gösta Olsson och Staffan Lorentz, Stockholms stad.
Ur motiveringen: “Projektet är innovativt i sin mångfunktion och en förebild för hur knappa gaturum kan tillföras maximal grönska och sinnliga upplevelser.”
Projektkostnad: 55 Mkr.
Årstabergsparken, Stockholm
Ansvariga: Nyréns Arkitektkontor genom ansvariga landskapsarkitekter Bengt Isling och Petra Lindeqvist.
Byggherre: Landskapsarkitekt Britt Berntsson och Lilian Rosell, exploateringskontoret.
Ur motiveringen: “Årstabergsparken är en karaktärsfull park med hög kvalitet. Den knyter ihop den otillgängliga naturmark som blev över i exploateringen av Liljeholmen och Årstadal. Projektet sätter fingret på frågan om barns plats i den allt tätare staden – den nya parken på berget kompenserar en brist på grönska och lek i stadsdelarna nedanför.”
Projektkostnad: 100 Mkr.
Mer om de nominerade och juryns motiveringar kan du läsa här.