Boverket föreslår nationellt råd för samhällsplanering
I en ny rapport, som skickats till regeringen, föreslår Boverket att ett nationellt råd för samhällsplanering ska inrättas. Anledningen till förslaget är brister i dagens planeringssystem.
Förslaget har tagits fram på uppdrag av Miljömålsrådet, i samverkan med tio statliga myndigheter och landets länsstyrelser.
Enligt ett pressmeddelande från Boverket är anledningen till förslaget brister i dagens planeringssystem. Många av dagens samhällsutmaningar är komplexa och behöver ses och hanteras utifrån ett nationellt perspektiv enligt Boverket, med ökad samverkan mellan både statliga myndigheter och mellan myndigheter och planeringsaktörer på kommunal och regional nivå.
Rapporten går inte in i detalj på vilka frågor som skulle hanteras av rådet, men lämnar tre exempel på planeringsfrågor som skulle kunna gynnas av ett mer nationellt helhetsperspektiv; hållbar elektrifiering, samhällsomvandling i norra Sverige kopplat till hållbar stadsutveckling samt transportsystemets omvandling.
Caroline Stigsdotter är i grunden planarkitekt och en av tre projektledare som varit med och arbetat fram förslaget. Hon gör inte bedömningen att ett nationellt råd för samhällsplanering skulle påverka det kommunala planeringsansvaret.
− Det handlar i nuläget inte om några förändringar i Plan- och bygglagen, utan en möjlighet för fler att få ett helhetsperspektiv på planeringsfrågorna, säger hon.
Rådet skulle få i uppdrag att hålla samman två funktioner; en arena för samverkan mellan statliga myndigheter och ett forum för dialog mellan planeringsaktörer. Förslaget innebär också att arenan för samverkan mellan statliga myndigheter skulle ta fram underlag till en nationell rumslig strategi med tillhörande handlingsplan och nationella planerings- och analysunderlag.
Arbetet med förslaget har ännu inte kopplats ihop med Boverkets arbete med Gestaltad livsmiljö eller med Rådet för hållbara städer.
− Råden kan stärka och komplettera varandra och på sikt skulle Rådet för samhällsplanering kunna ersätta nya initiativ av detta slag. Politiken för gestaltad livsmiljö är ju en stor del i den nationella planeringen, det är ett synsätt man måste ha med sig, säger Caroline Stigsdotter och fortsätter:
− Målet för gestaltad livsmiljö är dessutom styrande för alla statliga myndigheter. Skulle regeringen besluta sig för att ta fram en nationell rumslig strategi är ju förhoppningen att den ska ta ett helhetsgrepp på de nationella mål och intressen som påverkar mark- och vattenanvändning och rumslig utveckling.
Mer om förslaget finns att läsa på Boverkets hemsida.