Avslut för 30-årigt landskapspris
Sveriges Arkitekters Sienapris för bästa landskapsarkitektur upphör i sin nuvarande form. Avtalet med betongföretaget Starka, som sponsrat priset i 30 år, har avslutats.
– Vi ser över alla våra priser just nu och då känns det lämpligt att säga upp avtalet med Starka som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Sienapriset är det enda av våra priser som är sponsrat och där inte hela juryn utses av förbundets akademi för respektive yrkesgrupp, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.
Sienapriset delades ut för första gången 1987, då i Starkas egna regi. År 1992 övertog dåvarande LAR, landskapsarkitekternas riksförbund, priset. Men betongföretaget fortsatte att sponsra, bjuda vinnaren och juryn på en studieresa till staden Siena i Italien och också ha två egna representanter i juryn. Sedan överlämnandet 1992 är dock användandet av företagets betongsten i serien Siena inte en förutsättning för att vinna priset, vilket det var de första åren.
När Sveriges Arkitekter bildades 2002 fick priset sitt nuvarande namn, Sveriges Arkitekters Sienapris, men med samma upplägg och sponsoravtal som tidigare. Juryarbetet inför nästa prisutdelning, som sker på Arkitekturgalan i mars 2019, är redan långt gånget och priset kommer att delas ut i sin nuvarande form ännu en gång, den 31:a i ordningen.
– Vi kan bara konstatera att vi fortsatt jobbar på med 2018 års pris som delas ut i mars nästa år, säger Jan Lang på Starka som i övrigt avvaktar Sveriges Arkitekters pågående översyn innan han vill säga något mer om prisets framtid.
Enligt förbundsdirektör Tobias Olsson kommer det för Sveriges Arkitekters del att vara klart hur den fortsatta framtiden för priset blir senast vid tiden för Arkitekturgalan i vår. Till grund för besluten, som alltså handlar även om övriga arkitekturpriser som förbundet delar ut, finns en rad genomförda workshops samt en konsultutredning.
– Vi kommer att formulera vad som är vårt syfte och våra mål med priserna och hur vi bäst uppnår dem. Just nu är vi i fasen att allt är möjligt, säger Tobias Olsson.